Okumak istediğin metnin niteliğine göre okuma şeklin değişebilir. Örneğin bilgi ağırlıklı bir kitap ile bir roman farklı yöntemlerle okunabilir.
Bilgi ağırlıklı kitaplarda okumaya başlamadan önce ilgili bölümü üstünkörü okuma ile tarayarak belirli fikir elde edebilir (ilgini çekmediyse atlayabilirsin de), sonra normal şekilde okuyabilirsin. Bu benim sıkça kullandığım bir yöntem faydasını da görüyorum. İlgini çekmeyen yerleri atlama konusu önemli çünkü hem vakitten tasarruf edebilir hem kitaptan soğumanın önüne geçebilirsin. Kritik gördüğün bilgileri bir deftere not alabilirsin, vaktinde çok denedim ama sürdürülebilir bulamadığım için bıraktım. Not almak yerine kitaba işaret koyup daha sonra dönüp hızlıca tarayarak hatırlayabilirsin.
Bir roman okurken sende bıraktığı etki harici herhangi bir bilgi kafanda kalması gerekmez bence. Ana fikri aldıktan sonra olayların benim açımdan pek önemi yoktur. Roman bittikten sonra incelemeleri okuyarak/dinleyerek hem hızlıca hatırlamış olursun hem gözden kaçırdığın noktaları görmüş olursun.
Kitap okumak öğrenilen bir şeydir, birden gelişmez. Kitap okuma, okudukça geliştireceğin bir yetenektir. Ayrıca çevresel düzenlemeler yaparak, dikkat dağıtan seyleri (telefon, bilgisayar, televizyon vb.) çevrenden uzaklaştırarak ve kitap okumak için özel bir zaman ayırarak daha konsantre şekilde okuyabilirsin.