Aslında, kıkırdakları olan canlıların haricinde, yumuşak dokulu omurgasızların bile fosilleşmesi mümkündür.
Permineralizasyon: Ölen canlının hızlıca çökeltilerin altında kalması şartı ile (aksi halde çürüme fosilleşmeye engel olacaktır), canlıların vücutlarındaki gazlar ve sıvılar öldükten sonra boşalmaya başlar, bu boşluklar minerallerin bol olduğu yer altı suları ile dolar, bu akışkanlık süresince, mineraller zamanla tortu bırakır, bu genellikle ufak boşlukların olduğu yerlerde daha sıklıkla görülü ve bu sayede küçük mikroskobik canlılar bile fosilleşebilir. Omurgasız canlılarda en çok görülen fosilleşme yöntemi budur.
Yeniden Kristalleşme: Kabuk, kıkırdak, kemik gibi sert yapıların çözünmesi sonrası, bu boşlukları minerallerin doldurması ve zamanla kristalleşmesi gerçekleşebilir ve sert doku çok detaylı bir şekilde fosilleşebilir, yani sert dokuların yerini kristal bir yapı alabilir.
Diğer fosilleşme yolları da mevcuttur, ekli kaynaktan okuyabilirsiniz.[1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Fosil Nedir, Nasıl Oluşur? Bir Canlının Fosilleşmesi İçin Hangi Şartlar Gerekir? Fosilleşme Basamakları Nelerdir?. (8 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.9426. | Arşiv Bağlantısı