Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Eyüpcan Aslan
Üye 14 Temmuz 2023 1 Cevap
4

Bu böceğin türü nedir? İri ve epey güçlü Araştırmaya değer mi, üniversiteye haber vermeli miyim?

449 görüntülenme
Bu böceğin türü nedir? İri ve epey güçlü Araştırmaya değer mi, üniversiteye haber vermeli miyim?
Bu böceğin türü nedir? İri ve epey güçlü Araştırmaya değer mi, üniversiteye haber vermeli miyim?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kenan Can Akdamar
Bitki ve böcek sever. 14 Temmuz 2023

Merhaba, bilimsel adı "polyphylla fullo" olan bu böcek Türkiye'de haziran böceği, erik değdiren, dozdoz veya kadı lokması olarak da bilinir. Dediğiniz gibi güçlü bir yapıları vardır ve tutundukları yerleri kolayca bırakmazlar. Genel olarak kolay bulunabilen bir böcektir. Üniversiteye haber vermenize pek gerek yok ama siz bilirsiniz tabii. Bu böcek için bulabildiğim kaynaklardaki bilgiler şöyle: Polyphylla fullo, 38 mm'lik uzunluğuyla Melolonthinae familyasının en büyük böceğidir. Vücudu sağlam ve rengi az sayıda kırmızımsı olmak üzere daha çok koyu kahverengi ya da siyaha yakındır. Renk içinde ayrıca nokta şekline benzer beyazlanmalar vardır. Erkeklerinin antenleri çok daha uzun ve yelpaze şeklinde bir yapıya sahiptir. Çam ağaçları yapraklarıyla beslenirler. Erginler ışığa meyillidirler. Haziran ve Temmuz aylarında, güneş batımından sonra uçmaya başlarlar. Gayet ağır ve sesli bir şekilde uçarlar. Polyphylla fullo, Kuzey Afrika ve Avrupa'da bulunur. Orta ve Güney Avrupa'da daha çok görülür, fakat neredeyse her yerde nadir görülen bir böcektir. Çam ormanları, üzüm bağları ya da kumlu yerlerde yaşarlar. Erginlerde vücut uzunluğu 28-40 mm olup, larva manas tipinde, “C” harfine benzer ve bitki kökleriyle beslenir. Genellikle, 2-2.5 yılda bir döl verirler. Zarar şekli: Haziran böceği larvası, asmanın köklerinde beslenir. Özellikle kumsal alanlara tesis edilmiş bağlarda asmanın toprak altı kısımlarını kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Zarar
gören asmalar zamanla kurur. Özellikle genç bağlarda zararı çok fazla olmaktadır.
Zararlı Olduğu Bitkiler: Polifag zararlılardır. Asmadan başka tek ve çok yıllık diğer bitkilerde de zarar yapmaktadırlar.
[1][2]

Kaynaklar

  1. Web archive org. Fauna Europaea : Taxon Details. (27 Nisan 0001). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2023. Alındığı Yer: web archive org | Arşiv Bağlantısı
  2. Sorhocam. Haziran Böceği Zararlısı (Polyphylla Fullo). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Sorhocam | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close