Melatonin hormonu, uyku düzenimizi düzenleyen bir hormondur. Vücudumuzdaki melatonin seviyesi, genellikle gece boyunca artar ve gündüzleri düşer. Bu, doğal bir biyolojik ritim olan sirkadiyen ritmi takip eder.
Melatonin seviyelerinin düşük olması, uyku düzenimizi etkiler ve uyanık olmamızı sağlar. Güneş ışığı veya parlak yapay ışık, retinanın (gözdeki ışığa duyarlı tabaka) üzerindeki fotoreseptörler aracılığıyla beyne sinyal gönderir. Bu sinyaller, beyindeki pineal bezde melatonin üretimini bastırır. Bu nedenle, gün boyunca maruz kaldığımız ışık, melatonin seviyelerini düşürerek uyanık kalma durumunu teşvik eder.
Geceleyin ise, karanlık ortamda olmamız melatonin üretimini artırır. Beyin, karanlıkta olmanın bir işareti olarak pineal beze sinyaller gönderir ve melatonin salınımını uyarır. Bu yükselen melatonin seviyeleri, uyku durumunu destekleyerek vücudun uyku hazırlığı yapmasına yardımcı olur.
Bu nedenle, güneş veya yapay ışığın melatonin seviyelerini düşürdüğü ve karanlığın ise melatonin seviyelerini yükselttiği söylenebilir. Ancak her bireyin biyolojik ritmi farklı olabilir ve bazı insanlar için bu etkiler daha belirgin olabilirken, diğerlerinde daha az belirgin olabilir.
Kaynaklar
- M.aybay. Wikipedia. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı