Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Gezer
Üye 24 Mart 2023 2 Cevap
0

Niçin ahlaklı olmalıyız?

Eğer bir tanrıya inanmıyorsak ahlakımızı neye temellendirebiliriz ahlaklı olmak için bir sebebe ihtiyacımız yok peki niçin ahlaklı davranıyoruz
2,309 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Psikoloji öğrencisi 31 Mart 2023

Ahlak bugüne kadar toplumların var olmasında büyük katkı sağlamıştır. Kimi zaman dinler ile bu ahlak temellendirilmeye çalışılmıştır ancak ahlakın temeli din değildir.

Eğer bir tanrıya inanmıyorsak asıl o zaman ahlakı temellendirebiliriz. Çünkü eğer bir tanrıya inanıyor ve onun cezası veya ödülü için belirli bir davranışta bulunuyorsak bunun adı ahlak olur muydu?

Örneğin, yoksul birine tanrı görsün, beni cennetine alsın diye yardım eden bir teist mi ahlaklıdır, yoksa tanrıya inanmayan ancak bu yoksul insana vicdanı gereği çıkar gözetmeksizin yardım etmek isteyen ateist mi ahlaklıdır? Birinde korku veya ödül mekanizması yer alırken diğeri tamamen vicdanidir.

Tüm Reklamları Kapat

Temelde baktığımızda aslında ateist te çıkar gözetir. Çoğu zaman da bunun farkında olmaz. Çünkü vicdan rahatlatmak ta bir çıkardır. Ahlak dediğimiz şey de bu yüzden vardır. Zor durumda olan birine yardım et, çünkü muhtemelen ileride zor durumda kalınca o da sana yardım edecektir. Etrafındakilere saygılı ol, yoksa onlar da sana saygılı olmazlar. Yani bakıldığında tüm ahlak kuralları temelde bir çıkara dayanır ve dinin bununla bir alakası yoktur.

"Tanrıya inanmıyorsan, neden ahlaklı davranıyorsun" demek saçmadır. Çünkü eğer kişi tanrıya inandığı için birini öldürmüyor, birine tecavüz etmiyor ya da hırsızlık yapmıyorsa bu onu ahlaklı değil korkak yapar.

216 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Spencer Case,. Niçin Ahlaklı Olmalıyız. Alındığı Tarih: 31 Mart 2023. Alındığı Yer: Öncül Analitik Felsefe | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alien Genter
Alien Genter
1,030 UP
Başbuğ 24 Mart 2023

Ahlak, insanığın yüzbinyıllardır süregelen birikimidir.Yani ahlak insanlar için düzenli olarak yerine getirilmesi gereken bir alışkanlıktır.Bundan dolayı;neden ahlaklı olmalıyım sorusu,neden evler yerine çadırda yaşamıyoruz sorusu gibi anlamsızdır.

246 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Gaius. (2004). Gaius Institutiones.
  2. M. Clark. (2012). Paradoxien Von A Bis Z. ISBN: 9783150201886.
  3. F. Wieacker. (2006). Römische Rechtsgeschichte. ISBN: 9783406339288. Yayınevi: C.H.Beck.
  4. M. Kaser. (1996). Das Römische Zivilprozessrecht. ISBN: 9783406404900. Yayınevi: C.H.Beck.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close