Ahlak bugüne kadar toplumların var olmasında büyük katkı sağlamıştır. Kimi zaman dinler ile bu ahlak temellendirilmeye çalışılmıştır ancak ahlakın temeli din değildir.
Eğer bir tanrıya inanmıyorsak asıl o zaman ahlakı temellendirebiliriz. Çünkü eğer bir tanrıya inanıyor ve onun cezası veya ödülü için belirli bir davranışta bulunuyorsak bunun adı ahlak olur muydu?
Örneğin, yoksul birine tanrı görsün, beni cennetine alsın diye yardım eden bir teist mi ahlaklıdır, yoksa tanrıya inanmayan ancak bu yoksul insana vicdanı gereği çıkar gözetmeksizin yardım etmek isteyen ateist mi ahlaklıdır? Birinde korku veya ödül mekanizması yer alırken diğeri tamamen vicdanidir.
Temelde baktığımızda aslında ateist te çıkar gözetir. Çoğu zaman da bunun farkında olmaz. Çünkü vicdan rahatlatmak ta bir çıkardır. Ahlak dediğimiz şey de bu yüzden vardır. Zor durumda olan birine yardım et, çünkü muhtemelen ileride zor durumda kalınca o da sana yardım edecektir. Etrafındakilere saygılı ol, yoksa onlar da sana saygılı olmazlar. Yani bakıldığında tüm ahlak kuralları temelde bir çıkara dayanır ve dinin bununla bir alakası yoktur.
"Tanrıya inanmıyorsan, neden ahlaklı davranıyorsun" demek saçmadır. Çünkü eğer kişi tanrıya inandığı için birini öldürmüyor, birine tecavüz etmiyor ya da hırsızlık yapmıyorsa bu onu ahlaklı değil korkak yapar.
Kaynaklar
- Spencer Case,. Niçin Ahlaklı Olmalıyız. Alındığı Tarih: 31 Mart 2023. Alındığı Yer: Öncül Analitik Felsefe | Arşiv Bağlantısı