Eğer bahsettiğin durum tarayıcı vb. yazılımlar dışında ağ üzerinden gizlilik ise, "Modem" olarak belirtmenden bunu anladım.
Tam olarak soruna yönelik cevap: Evet, bazı modemler bağlantı geçmişi kaydı özelliğine sahiptir.
Esnek cevap:
Evet çoğu zaman bırakır.
Ama nasıl?
İnternet üzerinden bağlantı kurduğun en ufacık bir yer bile kaydedilir, bağlantı kurma, veri paketi alma ve gönderme. Yerel ağın dışında ağ üzerinden yaptığın tüm işlemlerin arasında bir köprü bulunur bu köprü de "İnternet Servis Sağlayıcısı" (ISS) dediğimiz, internet abonelimizi sağlayan firmalardır.
Herhangi bir sunucuya bağlandığımızda, veri alışverişi yaptığımızda tüm bu işlemler ISS üzerinden sağlanır, İnternet servis sağlayıcılarımızın ve BTK'nın canları her istediklerinde sitelere erişimimizi engelleyebilmesini sağlayan sistem budur.
VPN kullanılarak bir çok yasaklı siteye girilebilmesinin sebebi bu sınırın bahsettiğim üç işlem tipi içerisinden sadece bağlantı üzerinden yapılmasıdır.
VPN kullandığımız zaman VPN de servis sağlayıcımız ile aramızda bulunan köprüye dahil olur ve bizim o andan itibaren yaptığımız tüm bağlantılar VPN in bize sağladığı sunucuya yönelik olur VPN bağlanmak istediğimiz sunucuya bizim yerimize bağlanır ve tüm işlemleri üstlenir. Servis sağlayıcısı o andan itibaren yaptığımız tüm bağlantıları tek bir yere yönelik görür.
Burada anlaşılması gereken nokta iz bırakma olayı yalnızca bağlanılan sunucular ile ilgili değildir, siz hangi sunucuya bağlanırsanız bağlanın aranızdaki diğer işlemler yani veri alışverişi servis sağlayıcınız tarafından rahatlıkla görüntülenebilir.
Bir örnek vermem gerekirse siz VPN kullandığınızda ve bu VPN aracılığıyla Twitter'a bağlandığınızda servis sağlayıcınız sizin twitter'a bağlandığınızı anlamayacaktır fakat size yönelik bir inceleme yaptığında gelen verilerin kaynağı twitter gözükmese bile verilerin twittera ait veriler olduğunu görebilirler. Bu rutin bir güvenlik kontrolünden geçerken elinizde taşıdığınız pastanın içerisinde bir silah taşımak gibidir.
Kontrol edilmediğiniz sürece bunu kimse fark etmez. Kontrol edildiğiniz taktirde tüm geçmişiniz ortaya serilir.
İstisnai durumlar olarak Tor Ağı gibi ağlar üzerinden veya TLS gibi protokoller (SSL) kullanan VPN'ler ile yalnızca bağlantıyı şaşırtmakla kalmayıp veri alışverişini de şifreli hale getirilerek yaptığınız işlemleri tam anlamıyla görünmez hale getirebilirsiniz.[1][2][3]
Bu durumda taşıdığınız pasta silahın kendisidir.
Kaynaklar
- GeeksforGeeks. Virtual Private Network. (1 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: Geeks for Geeks | Arşiv Bağlantısı
- J. Frankenfield. What Is Tor?. (23 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: Investopedia | Arşiv Bağlantısı
- Alexander S. Gillis. Isp (Internet Service Provider). (1 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: Techtarget | Arşiv Bağlantısı