Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Luser Reklu
Luser Reklu
56K UP
Üye 7 Şubat 2023
4

Canlılar neden uykuya ihtiyaç duyar? Neden vücutlarımızda uyumadan kendisini yenileyebilen mekanizmalar yok?

279 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Meraklı bir Genç 8 Şubat 2023

Öncelikle uykunun yararlarından bahsetmek istiyorum;

Konsantrasyonu ve üreticiliği arttırır. ...

Bağışıklık sistemi sağlığını destekler. ...

Tüm Reklamları Kapat

3. Vücudu tamir eder. ...

Kalp ve sindirim sistemi sağlığını korur. ...

Daha genç kalmayı sağlar. ...

6. Stres seviyesini düzenler. ...

Tüm Reklamları Kapat

7. Yaşam kalitesini arttırır.

Sadece insanlar değil, omurgasızlar da dâhil olmak üzere, sinir sistemine sahip tüm canlılar uyur. Peki neden uykuya ihtiyaç duyarız? Vahşi doğadaki, etrafı yırtıcı hayvanlarla dolu bir canlının uykuya dalması hayatını tehlikeye atan bir risk değil midir? Uykunun sinir sistemi ve tekil hücreler açısından ne faydası var? Yıllardır yapılan çalışmalara rağmen bu soruların tam olarak cevaplandığı söylenemez. Ancak yakın zamanlarda bir grup araştırmacının Molecular Cell’de yayımladığı makale, hem neden uykuya ihtiyacımız olduğuna hem de bu ihtiyacın hücreler tarafından nasıl algılandığına ışık tutuyor.Uyanık kaldığımız sürece giderek yoruluruz ve artık uyumaya ihtiyacımız olduğunu hissetmeye başlarız. İyi bir gece uykusu yorgunluğumuzu alır ve yeni güne dinlenmiş olarak başlarız. Peki uyku sırasında hücrelerimizde hangi etkinlikler devam eder? Uykunun yorgunluk hissini gidermesinin sebebi nedir?

Hücrelerde meydana gelen süreçler bazen DNA’da hasar bırakır. DNA’nın zarar görmesinin nedenleri arasında sinirsel etkinlikler, radyasyon ve enzim içeren süreçlerdeki hatalar sayılabilir. Eğer DNA’da meydana gelen hasarlar onarılmaz ve birikmeye devam ederse sonunda tehlikeli boyutlara ulaşır. Hem uyanıkken hem de uykudayken DNA’yı onaran sistemler iş başındadır. Ancak İsrail’deki Bar-Ilan Üniversitesinden Prof. Dr. Lior Appelbaum ve öğrencilerinin yaptığı çalışmalar, uyku hâlinin DNA onarım sistemlerinin daha verimli çalışmasına yardımcı olduğuna işaret ediyor.[1]

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Neden Uyuruz? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 8 Şubat 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close