Teknik olarak evet; ancak muhtemelen hayır.
Vücudunuzdaki trilyonlarca hücrenin en sıkı denetlenen özelliği, bölünme döngüsüdür. Şu anda birçok hücreniz, bölünmesinler diye özel kimyasallarla baskılanmaktadır. Ancak doğru sinyal geldiğinde bu blokaj kalkar ve o hücreniz bölünür. Sonra blokaja sebep olan kimyasal tekrar devreye girer.
Vücudunuzda bilim insanlarının "dönüşmemiş" adını verdiği bazı hücreler de bulunur. Bu hücreler vücudunuzun işlevlerini yerine getirmesi için yapılması gereken işlemleri yaparlar. Eğer bu hücrelerin başına oldukça spesifik şekillerde bir zarar gelirse, örneğin belirli genleri (hücrenin türünü belirleyen kimyasallar olan DNA) değişirse, hasarlı hücre belirli koşullar altında bilim insanlarının "dönüşmüş" hücre olarak adlandırdığı hücre türüne dönüşür ve bölünerek tümör halini alabilir. Bir hücre, tipik olarak bu surette en fazla iki mutasyonu kaldırabilir.
Bu çok olası olan bir şey değil; ama bazen bazı hücrelerinizin genleri en az iki farklı noktada hasar görür ve bu kontrol mekanizması bozulur. Büyümemesi gereken bir hücre kontrolden çıkarsa ve vücudun büyümeye yönelik talimatları olmaksızın büyürse bir tümör oluşur. Bu tümör de kansere sebep olur.[1]
Ama neyse ki savunma sistemimizdeki bazı hücreler bu kanserli hücreleri hemen tespit edip yok edebilir. Ne zaman ki bu kanserli hücre oluşum hızı savunma sisteminizi alt eder, işte o zaman sıkıntı başlar.
Kaynaklar
- A. Yen. Does Every One In The World Have Cancer Cells In Their Body?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı