Özellikle Akdeniz ve Güney Amerika ülkelerinde görülen ve siesta da denilen öğle uykusu, sıklıkla iyi ve yararlı bulunsa da gece uykusunu etkilememesi ya da gece uykusu eksikliğinden dolayı olmaması gerekir. Çünkü öğle uykusu da tıpkı gece uykusu gibi fizyolojik bir olaydır aslında. Öğle uykusu, çoğu zaman en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Buna karşın bazı araştırmalarda gün içinde uzun şekerleme yapan yetişkinlerin diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi durumlara sahip olma olasılığının daha yüksek olabileceğini ortaya çıkmıştır. Gün içinde uyuma dürtüsü, geceleri yeterince uyuyamamanın bir işareti olabilir ve bu da bu kronik rahatsızlıkların gelişme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir. Gündüz uykulu olma hali, düşük kaliteli bir gece uykusunun işareti olabilir ve bu da bir uyku bozukluğuna işaret edebilir.
Öğle uykusunda en önemli konulardan biri uyku süresidir. Öğle uykusu için önerilen süre yetişkinlerde 15-20 dakikadır. Çünkü 20 dakikadan fazla uyunması durumunda gece uykusuna dalmak zorlaşabilmektedir. Ayrıca yukarıda da belirttiğim üzere bir takım hastalıklara yakalanma riski de artabilmektedir.
Yıllar önce bir gazete haberinde, bir avrupa ülkesinin uzun yol kamyon ve tır şöförlerine öğle saatlerinde 15-20 dakike şekerleme yapmalarını önerdiğine dair bir haber okumuştum. Yine kendi deneyimlerimden yola çıkarak diyebilirim ki özeliikle yaz aylarında 15-20 dakikalık öğle şekerlemesi ekstra bir enerji sağlamakta bana.
Kaynaklar
- K. Bilodeau. Is Your Daily Nap Doing More Harm Than Good?. (1 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2022. Alındığı Yer: Harvard Health | Arşiv Bağlantısı
- Memorial Tıbbi Yayın Kurulu. Öğle Uykusu Ömre Ömür Katıyor. Alındığı Tarih: 24 Ekim 2022. Alındığı Yer: Memorial | Arşiv Bağlantısı