Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kabil Aktaş
Kabil Aktaş
53K UP
Üye 19 Mayıs 2022 1 Cevap
3

Dünyadaki volkanik faliyetler uzun vadede dünyanın çekirdeğininin soğumasına neden olur mu?

Volkanik patlamalar zaman içinde çekirdeğin soğumasına ve dünyanın manyetik alanının giderek zayıflayarak atmosferin seyrelmesine sebep olabilir mi ve bu da canlılığın sonu olabilir mi?
490 görüntülenme
Dünyadaki volkanik faliyetler uzun vadede dünyanın çekirdeğininin soğumasına neden olur mu?
Dünyadaki volkanik faliyetler uzun vadede dünyanın çekirdeğininin soğumasına neden olur mu?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Zengin
Onur Zengin
113K UP
Lise mezunu-universite ⏳Uzun süredir evren üzerine sorgulama 16 Temmuz 2022

Merhaba,bu olayın sonucunu olur varsayımında bulunursak adı daha çok buzul çağı olur,genelde hayali denir ama paylaşacaklarım sonucu hiç de hayal olmadıgı anlaşılır ve korkunç olduguna varılır ne yazık ki,iyi okumalar dilerim.

Volkanik kış, olarak alt atmosfer tabakasının bir yanardağ patlaması sonucu soğuması fenomeni. Kül ve kükürtlü gazlardan oluşan aerosollar ve sülfürik (VI) asit(zaç yağı), büyük patlamayla stratosfere kadar fırlayarak sis gibi bütün Dünya'yı kaplar. Güneş ışınları böylece kısmen yutulur, kısmen de uzaya yansır. Stratosferde bu durum bir ısınmaya yol açar. Yerdeyse ortalamada Dünya iklimi soğur, bölgesel ve mevsimlere bağlı olarak aynı zamanda ısınmalar da olur. Volkanik kışa benzer bir etki, (varsayılan) bir atom savaşıyla ortaya çıkan nükleer kıştır.

Atmosferin ışın geçirgenliği için puslanma indeksi(bir gelişimi gösteren nicelikler ya da değerler arasındaki ilişki.) kullanılır ve 1883'teki Karakatau(Endonezya'ya Bağlı Bir Ada) patlamasında 1000 olarak tespît edilmiştir. Puslanma indeksi, volkan patlama indeksiyle(özelliğinin göreceli bir ölçüsüdür.) ancak uzaktan ilgilidir. Çünkü aynı şiddetteki yanardağ patlamalarının farklı miktarlarda kükürt açığa çıkarır. Kükürt gazlarının puslanma etkinliği, stratosfere az miktarda erişen külünkinden önemli derecede fazladır.

Tüm Reklamları Kapat

Böylece meteorologlar, 1991'de Pinatubo'nun(Filipinler Luzon Adası) 6 şiddetindeki patlamasında Luzon Adası'nda 1000'lik bir puslanma tespit ederken sıcaklık ortalamada 0,5 derece santigrat azaldı. Sumbawa(Endonezya Adası) adasında 1815'teki patlamaysa daha vahim olup volkan patlama indeksi (VPİ) 7, puslanma indeksi 3000'di. Bu da etkisini ortalamada 2,5 santigratlık bir soğumayla gösterdi. Bundan dolayı 1816 Temmuz'unda Avrupa'da donma görülmüş ve bundan dolayı bu yıla "yazsız yıl"(ciddi iklim anormallikleri yaşanmıştır) denmiştir. 1819'a kadar soğuk, bereketsiz hasatlara ve bunun sonucunda da Avrupa'dan ABD'ye göçlere sebep oldu.

Bir volkanik kışı şu anda getirmesi en muhtemel olan Yellowstone Millî Parkı'nda (Idaho,Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alan milli parkı) (ABD) bulunan Yellowstone süper yanardağıdır. Patlaması durumunda yıllar sürebilecek buzul çağı benzeri bir iklim, bunun sonucunda da Dünya çapında bereketsiz hasatlar ve kıtlıklar görülebilecektir. Hiç de hayâlî olmayan bu senaryo, Dünya çapında milyonlarca, belki de milyarlarca insanın yanardağ patlaması sonucunda ölmesine yol açabilecektir. Toba felâketi teorisine(Endonezya'nın Sumatra Adası)[[2][3]1][4][5][6] göre bir süper yanardağın son patlaması olan 75.000 yıl önceki Toba patlaması öyle bir iklim değişikliğine sebep oldu ki Homo sapiensin Dünya çapındaki birey sayısı 3000 ilâ 15.000 arasına düştü.

Kaynaklar

  1. W. J. Humphreys. (1913). Volcanic Dust And Other Factors In The Production Of Climatic Changes, And Their Possible Relation To Ice Ages. Zenodo. doi: 10.1016/s0016-0032(13)91294-1. | Arşiv Bağlantısı
  2. K. R. Briffa, et al. (1998). Influence Of Volcanic Eruptions On Northern Hemisphere Summer Temperature Over The Past 600 Years. Nature, sf: 450-455. doi: 10.1038/30943. | Arşiv Bağlantısı
  3. www.nature.com. Https://Www.nature.com/. Alındığı Yer: www.nature.com | Arşiv Bağlantısı
  4. mpimet.mpg.de. Startseite. Alındığı Yer: mpimet.mpg.de | Arşiv Bağlantısı
  5. Wikipedia. Sayısal Zaman Kapsülü. (10 Ağustos 2011). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  6. mpimet.mpg.de. Jahrbuchbeitrag 2002. Alındığı Yer: mpimet.mpg.de | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close