Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Alüminyum alzheimer'a sebep olur mu?

433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eren Cihan
Eren Cihan
76K UP
Tıp Öğrencisiyim.

Alüminyum (Al) , yer kabuğunda bol miktarda bulunan elementlerden biridir. Bu da insanların alüminyumu hayatın her alanında kullandığının bir kanıtıdır hiç şüphesiz. Düşük emilimi ve verimli renal atılımı nedeniyle insanların Al toksisitesine karşı korunduğu kabul edilir. Genel olarak renal (böbrekten) atılımın sekteye uğraması veya yavaşlaması sonucunda vücudumuzda Al yavaş yavaş birikebilir. Bu birikimin diyaliz hastalarında ensefalopati ( Ensefalopati, beyninizin işlevini veya yapısını etkileyen bir hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. ) , anemi (kansızlık) ve bazı kemik hastalıklarına sebep olduğu gösterilmiştir. Öte yandan, bu metalin düşük dozlarının Alzheimer hastalığının (Alzheimer Disease-AD) gelişimine katkıda bulunup bulunmayacağı, muhtemelen hastalığın çok faktörlü ve oldukça değişken doğası nedeniyle tartışmalıdır.

Al'nin parenteral veya oral maruziyetlerden sonra beyin korteksinde, hipokampusta ve beyincikte biriktiği gösterilmiştir. Al vücutta bazı proteinlerin yanlış katlanmasına ve birikip çökmesine neden olduğu bilinmektedir. Yanlış katlanan ve biriken proteinler Alzheimer hastalığının temel patofizyolojik mekanizmasını oluşturur. Alzheimer'da Aβ proteinleri birikmektedir ve Alüminyumun bu proteindeki β alt birimlerinin katlanmasını bozarak etki ettiği düşünülmektedir. Wang ve arkadaşları 2016'da yaptıkları çalışmada içme suyundaki Al maruziyeti ve Alzheimer ilişkisini ortaya koydular. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. T. Colomina, et al. (2017). Aluminum And Alzheimer’s Disease. Springer, Cham, sf: 183-197. doi: 10.1007/978-3-319-60189-2_9. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close