Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umay Olağan
Üye 19 Haziran 2022
3

Bebek kundaklamak gerçekten zararlı mı yoksa "doğru şekilde (?)" yapıldığında yararlı da olabiliyor mu?

6,367 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuna Toprak
Tuna Toprak
61K UP
Eczacılık bilgim var 23 Haziran 2022

Doğumu takip eden günlerde yanlış uygulanan kundaklama bebeklerde kalça çıkığına sebep olabilir. Uzmanlar doğumdan sonraki ilk haftalarda bağ dokuları gevşek olan bebek için yanlış kundaklamanın kalça çıkığı riskini arttırdığını vurgular. Doğumdan sonra kolları ve bacakları hafif kıvrık duran bebeğin bir süre daha bu pozisyonunu koruması gerekir çünkü bağ dokuları ve kemikleri henüz düz durmak için yeterince gelişmemiştir. Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır. Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır.

Kundaklıyken bebeğin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekir, bebeğin sırt üstü yatırılmadığı durumlarda ani bebek ölümü gerçekleşme riski vardır.

Kundağın çok sıkı olması bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkiler, solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çok kalın bezlerle yapılan kundak bebeğin vücut ısısının gereğinden fazla yükselmesine sebep olur

Uzun süre uyku halinde kalan bebek beslenmek için uyanmakta zorlanabilir ve ihtiyacı olan miktarda beslenmediği için kilo artış hızı düşebilir.

Bebek Nasıl Kundaklanmalıdır?

Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez. Eğer bebek kundaklandığında huzurlu ise ve daha rahat uykuya dalıyorsa kundaklama bebek için uygun olabilir. Bunun yanında bebek kundaklandığında huzursuz ise ağlıyor ve ellerini ve bacaklarını serbest bırakmak için çabalıyorsa bebek kundaklanmayı sevmemiş demektir ve kundaklamaktan vazgeçmek gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Kundaklanmayı seven bebeğin sıkı sıkı ve kat kat bezlerle sarılması yerine esnek ve ince bir bezle yarım kundak tekniği ile kundaklamak gerekir. Yarım kundak tekniği bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemidir. Bu yöntem kalça çıkığı riskini ortadan kaldırır.

Yarım Kundak Nasıl Yapılır?

İnce ve esnek bir bezi bebeğin bakım masasına/yatağa serin ve örtünün üstteki ucunu içe katlayarak bir ters üçgen oluşturun.

Bebeği boynu bezin ucuna gelecek ve açıkta kalacak şekilde bezin üstüne yerleştirin.

Bebeğin sol kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.

Örtüyü sol kolu da kapatacak şekilde sağ kolun içine yerleştirin.

Örtünün altta kalan ucunu sıkı olmayacak şekilde bebeğin bacaklarını ve gövdesini örtün.

Bebeğin sağ kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.

Bezin boşta kalan ucunu sağ kolu da kapatacak şekilde bebeğin sol kolunun altına yerleştirin.

218 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.unibaby.com.tr. Bebek Kundaklamak - Uni Baby. Alındığı Yer: www.unibaby.com.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close