1760'da ilk olarak Manchester'da ortaya çıkan Sanayi Devrimi, kapitalizm için başlangıç noktalarından sayılmaktadır. 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşlar ve buhar gücüyle çalışan makineler endüstrinin temellerinin atılmasını sağlamıştır.
İktisat tarihi açışından başlangıç olarak ise, Adam Smith, David Ricardo ve John Stuart Mill'i klasik ekonomistler olarak kapitalist ekonomide üretim, dağılım ve malların değişimi ile ilgili olarak analizler yapılarak sonuçlarını yayımlamışlardır. Adam Smith'in ulusların zenginliği kitabı ile klasik iktisadın kurucu olarak kabul edilmektedir. Merkantilistleri eleştirdiği kitabında şu şekilde ifade etmektedir; "toprağın mülk edinilip, sermayenin birikmesinden önceki o ilk baştaki durumda, emeğin tüm ürünü işçiye ait olur. Kendisiyle ortaklık edecek ne toprak sahibi vardır, ne de efendisi[1]".
"Kar, feodal seçkinlere ve serbest ticaret sistemi içinde kalan rantiyelere taban tabana zıt olan yeni bir seçkinleri şekillendirir. Yine de geniş ayrıcalıklara ve otoriteye sahip bir elit olduğu, Smith'in kapitalist erdemlerin toplum arasında geniş çapta yayıldığını varsaydığı şekilde yansıtılır[2]".
Kaynaklar
- A. Smith. Milletlerin Zenginliği. ISBN: 9789754589276. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. sf: 75.
- onlinelibrary.wiley.com. (2020). Risk And Trouble: Adam Smith On Profit And The Protagonists Of Capitalism. onlinelibrary.wiley.com, sf: 175. doi: 10.1111/ajps.12556. | Arşiv Bağlantısı