Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ender Bahadır
Üye
1

radyoaktif iyot (atom) tedavisi nedir? Zararları nelerdir?

zehirli guatr graves tedavisi için sunulan bir seçenek antitiroid ilaçlarla geçmemesi halinde uygulanmalı mı?
3,359 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Arslan
Yazılımcı

Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir.

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. anadolusaglik. Bilgi. (22 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Şamil Çelenk
Bilim Okuru

Ender merhaba,

Biliyoruz ki tiroid bezi, tiroid hormonu üretebilmek için iyota ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan iyot çoğunlukla besinlerden alınır. Radyoaktif iyon tedavisi bu mantığı temel alır; Tiroid kanseri ameliyatından sonra vücuda düşük dozda iyot verilerek kanserli tiroid hücrelerinin tamamen ortadan kalkması için uygulanır. Bu düşük doz, İyot-131 ismi verilen kapsülün oral yolla alınmasıyla vücuda girer.

Zararları hakkında yapılan araştırmalar kanımca yeterli değil. Ancak bildiğimiz bazı zararları mide hassasiyeti, boyun ve başta şiddetli ağrılar ve tükürük bezlerinin şişmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Asıl soruna gelecek olursam guatr graves hastalığında tercih edilen ilk tedavi yolu radyoaktif iyon tedavisi değildir. İlk yöntem, antitiroid ilaç tedavisidir.

Eğer radyoaktif iyon tedavisiyle bu hastalığı atlatırsak ne gibi zararları olabilir?

Normal şartlarda 2-3 aylık bir süre içerisinde hastaların yarısı iyileşme gösterir. Kalan yarısındaysa tiroid bezinin düzensiz çalışması durumu gözlemlenir. Ancak bu demek değil ki iyileşenler tekrar sorun yaşamayacak. Yıllar ilerledikçe tiroid bezi yetersiz çalışmaya başlayabilir. Bir diğer zararı ise hamileler içindir. Düşük yapma ihtimali zirvededir ayrıca bebek çok fazla zarar görür. Ki zaten bu sebepler hasebiyle hamilelere bu tedavi uygulanmaz.

Umarım biraz da olsa kafandaki sorulara cevap verebilmişimdir.

151 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close