Ender merhaba,
Biliyoruz ki tiroid bezi, tiroid hormonu üretebilmek için iyota ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan iyot çoğunlukla besinlerden alınır. Radyoaktif iyon tedavisi bu mantığı temel alır; Tiroid kanseri ameliyatından sonra vücuda düşük dozda iyot verilerek kanserli tiroid hücrelerinin tamamen ortadan kalkması için uygulanır. Bu düşük doz, İyot-131 ismi verilen kapsülün oral yolla alınmasıyla vücuda girer.
Zararları hakkında yapılan araştırmalar kanımca yeterli değil. Ancak bildiğimiz bazı zararları mide hassasiyeti, boyun ve başta şiddetli ağrılar ve tükürük bezlerinin şişmesidir.
Asıl soruna gelecek olursam guatr graves hastalığında tercih edilen ilk tedavi yolu radyoaktif iyon tedavisi değildir. İlk yöntem, antitiroid ilaç tedavisidir.
Eğer radyoaktif iyon tedavisiyle bu hastalığı atlatırsak ne gibi zararları olabilir?
Normal şartlarda 2-3 aylık bir süre içerisinde hastaların yarısı iyileşme gösterir. Kalan yarısındaysa tiroid bezinin düzensiz çalışması durumu gözlemlenir. Ancak bu demek değil ki iyileşenler tekrar sorun yaşamayacak. Yıllar ilerledikçe tiroid bezi yetersiz çalışmaya başlayabilir. Bir diğer zararı ise hamileler içindir. Düşük yapma ihtimali zirvededir ayrıca bebek çok fazla zarar görür. Ki zaten bu sebepler hasebiyle hamilelere bu tedavi uygulanmaz.
Umarım biraz da olsa kafandaki sorulara cevap verebilmişimdir.
164 görüntülenme