Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bir ülke, borçlarını veya her türlü ödemelerini yapmak için neden istediği kadar para basmaz?

5,716 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdulsamet Öztekin
Bilimsever

Türkiye üzerinden örnek vermek gerekirse kafamıza göre tl basamayız para basımını merkez bankası kontrol eder ve o da kafasına göre para basamaz karşılığında hazinesinde o kadar altın bulunması gerekir dünyada ülkeler arası ticarette en çok kullanılan para birimi dolardır yani siz dolar borcunuzu tl ile ödeyemezsiniz bunu da geçtim eğer çok fazla para basar ve piyasaya sürerseniz piyasadaki tl miktarı artacağından dolayı TL'nin değeri düşecektir ve enflasyon artacaktır bu yüzden elinizde çok para olsa bile enflasyon yüksek olduğundan dolayı parayı basmadan önceki halinizden farkınız olmayacaktır hatta daha beter bile olabilir.

580 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Allanur Kurtov
Kamu yönetmeni

SORU: "Bir ülke, borçlarını veya her türlü ödemelerini yapmak için neden istediği kadar para basmaz?"

Böyle para basmak 4-e bölünmüş pizzayı 8-e, 16-ya, 32-ye 64-e bölerek 'çoğaltmak' gibi. Pizzayı böldükçe elinde daha çok "pizza parçası" var ama elindeki pizza miktarı hala aynı.

Ama o kadarıyla kalsa iyi, ek para basmanın yarattığı çok büyük sorunlar var. Yol açtığı ilk sorunlardan biri arz-talep dengesini değiştirmesi, bu da hiper-enflasyona yol açıyor. Para elinde bulunan malın değerine göre oluyor. 10 liralık mala 20 lira basarsan da olur ama bu sefer eskiden 10 liraya ne alıyorsan aynı şeyi 20 liraya alırsın ama sorun bununla da bitmiyor. Neden iç borçları öyle ödeyemiyoruz? En basit en pratik bir olaydan hayali örnek vermeğe çalışayım:

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle hayal edelim, diyelim ki bir hükumetin memur maaşlarını ödeyecek parası yok kasasında, memur maaşlarını ödeyebilmek için 10 milyar lira gerekli. Bu miktarı bastın, 10 milyar lirayı dağıttın memurlara artık maaşlarını aldılar. Sisteme var olandan dışarı para encekte etmiş olduk, peki ne oldu şimdi? Eskiden var olan miktara göre 10 milyar fazla ilave para girdi. Peki, bu 10 milyar dolaşıma girince ne olur? Bu 10 milyarı alanlar parayı sadece cebinde tutmuyor, harcama yapıyor, harcama yapması demek de talebin artması demek, talep artarsa fiyat artmış oluyor ve geri dönülmez bir döngüye giriyor sistem ve her seferinde enflasyon artmaya devam ediyor. Daha da örneklendirmek gerekirse bu ekstra 10 milyarı elinde bulunduran memurlar en basitinden hepsi ekmek alacak, ekmek talepleri arttı demek bu, talep artarsa ne olur? Fiyat artar. Aklına şöyle soru gelebilir: Encekte edilmiş parada fiyat artıyor da normal yoldan maaş alınca da ekmek alacak, o zaman niye fiyat artmıyor? Fark şu: normal yoldan maaş verince sistemdeki 10 milyar lira para başkasında (mesela pazarcı esnaf diyelim) iken memura geçmiş oluyor ve dolayısıyla o 10 milyar para pazarcıdan çıktı ve memura geçti normal yolda, sonuçta sistemdeki para miktarı değişmedi ve o 10 milyar lira ile pazarcı ekmek talebinde bulunamıyor ama encekte ettiğin parada ise hem pazarcıda hem memurda para var, ek 10 milyar var. Hem pazarcı hem memur 10 milyar para ile talepte bulunuyor bu sefer ve talebi temin edebilmek için fiyat artıyor.

Şimdi bunu tüm alanlarda hayal et, bu memurlar gidip kıyafet alacak kıyafet fiyatı artar. Peynir alacak. Bu sadece encekte edilmiş yapay para ile alakalı durum değil, mesela Sultan Mansa Musa hacca giderken Mısırda öyle bir harcama yapmış ki sanki para encekte edilmiş gibi Mısırda hiper-enflasyon ile ekonomi çökmüş, dışarıdan aniden para aktı ülkeye ve talep inanılmaz arttı adeta yapay para encekte edilmiş gibi.

Yakın tarihte Zimbabwe bu olayı tecrübe etti, para bastılar kendileri ve 30 ABD doları 100 trilyon Zimbabwe parasına eşit oldu en son. Ülkedeki para banknotları trilyonlar ile basılmaktaydı.

Anlayacağımız ilave para encekte etmekteki sorun sadece rakamları değiştirmek olur en iyi ihtimalle, her şeyin fiyatını değiştirmek. 5 liraya aldığın kalemi artık 10 liraya alırsın, eskiden 5 liraya alınan her şey artık encekte ettiğin yüzdeye göre o kadar yükselir ve dolayısıyla aynı durumu gelir.

533 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close