Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anıl Yılmaz
Anıl Yılmaz
2,038 UP
Üye
0

Kan eksikliği yaşayan kişiden test için kan alınması hastanın toplam kan miktarına nasıl bir etki yapar?

Kan eksikliği yaşayan kişiden hastanede 3 tüp kan almaları o kişi için sıkıntı oluşturmaz mı? Yılda bir kaç kez kan bağışlamanın sağlıklı insanlarda uzun vadede kan miktarını azaltmayacağını biliyoruz peki sorduğum soru hakkında araştırmalar mevcut mudur? Düşünen herkese teşekkürler
326 görüntülenme
Kan eksikliği yaşayan kişiden test için kan alınması hastanın toplam kan miktarına nasıl bir etki yapar?
Kan eksikliği yaşayan kişiden test için kan alınması hastanın toplam kan miktarına nasıl bir etki yapar?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kan eksikliği dediğiniz, kansızlık yani anemi mi? Anemiden bahsediyorsanız burada bahsedilen kalp ve damarlarda dolaşan sıvı miktarının litre cinsinden azlığı değil, kanınızdaki alyuvar sayısının toplam hacme olan oranının düşük olması.

Eğer alyuvar sayınız düşükse (kansızlık) öncelikle kan testi yapılarak bunun altında yatan sebebin araştırılması gerekir. Örneğin demir eksikliği anemisi ise demir takviyesi yapılarak alyuvar sayısının artması sağlanır. Genetik bir nedense de tespit edilmesi gerekir.

Genelde örneğin kan bağışı ile kan vermenin kemik iliği ve dalaklarda kan yapımını teşvik ettiği savunulur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Erke
Tıbbi Laboratuvar Teknikeri

Kan eksikliği olarak nitelendirilen konu anemi yani kansızlık ise sorulan sorunun cevabı hayır sıkıntı oluşturmaz çünkü anemi sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur ve bunun kan hacmi ile pek bir alakası yoktur.

Fakat diyelim ki litresel anlamda bir sıkıntı mevcut ise ki bunu şöyle değerlendirebiliriz; sağlıklı bir insanın vücut ağırlığının yüzde 8'i oranında toplam kan hacmi bulunur. Bu değer 70 kg'lık bir insanda 5600 ml'dir. Kan tahlili için kullanılan biyokimya tüpleri ise ortalama 8-10 ml'dir. Bir kişiden alınan 3 tüp kan 24-30 ml seviyesinde olacağı için yine kişi için herhangi bir sıkıntı oluşturmaz.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close