Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Only Lgbt
Only Lgbt
5K UP
Üye
2

Neden insanların büyük bir çoğunluğu inanma ''gereksinimi'' duyuyor?

Sorduğum insanlara veya gözlemlediğim insanlara baktığımda;Cennet ve Cehennem'den bağımsız,bir şeye inanmanın onları iyi hissettirdiğini iddia ettiklerini gördüm.Neden iyi hissediyorlar? Neden ben bir şeye inanmaktansa bir şeyler yapmayı daha ''iyi'' buluyorum. Gerçekten iyi hissettirmeli mi,yoksa inançlarına bir dayanak mı arıyorlar?
395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Shiki Granbell
Kronofaj

Bizler yaşam üzerine mutluluk temellendirmeye çabalayan varlıklarız. Bu nedenle varlığımızı tamamladığını düşündüğümüz şeyler üzerinde bir duygusal bağ kurarız. Bu özneler din, felsefe veya spor gibi şeyler olsa da temelde bağlanma veya yaşama isteği sayesindedir, dolayısıyla varlık dışındaki her bir duygusal bağıntı arzusal birer araç konumundadır.

İnanmak da arzuları yatıştırmanın bir başka metodudur. Tanrıya inanmanın kişiye rahatlık sağladığı, bunun sebebinin de bu inancın onlara yaşamda kolaylık sağladığı düşüncesidir. Bunun da temelinde pragmatik tavır yatmaktadır. Konuyu teolojiden bağımsız olarak örneklendirmek gerekirse, sevdiğin birinden biri olumlu diğeri olumsuz iki haber aldığını ele alalım. Sen hangisine inanmak istersin?

Tüm Reklamları Kapat

Din emperyalizmini atlatan insanların üzerinde herhangi bir korku parametresi kalmaz. Din, korku temelli olduğundan dolayı inanç sevgisi de korku duygusunun sonucudur diyebiliriz. Bu sebeple "inanma" artık kendini "eylemde bulunma" haline bırakır.

İnancı artık sadece din kavramı üzerine değilde genel anlam niteliğinde kullanacağım. Bunun sebebinin de bir şeylere inanmak zorunda olduğumuz düşüncesi yatmaktadır. Bir ateist-agnostik asla gerçeği bilmez. Gerçeği bildiğine inanır, bu da kendini kandırmaktır. Gerçeğin bilgisine sahip olamadığımızdan dolayı, sadece gerçek olduğuna inandığımız şeyler üzerine yetinebiliyoruz. Bu sebeple inandığımız şeylere dayanak-argüman aramak da doğal hale geliyor.

142 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close