Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İtilaf devletleri neden Anadolu'yu terk etti?

Eğer ellerinde teknolojileri ve bizden çok daha fazla askeri olan Fransa, İtalya, İngiltere, Amerika vb. devletlerden tek birisi bile Anadolu'yu işgal etmek istese onları durdurabileceğimizi sanmıyorum. Eğer isteselerdi Yunan ile değil gerçekten bütün güçleri ile saldırabilirlerdi, direnemezdik. Neden çekip gittiler, onları ne durdurdu?
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatih Özaslan
Hafızım

birçok italyan özellikle sosyalistler savaşta yer almak istemiyordu,milliyetçiler ise savaşa katılmak istiyordu.sosyalistlerde yer alan genç mussolini ‘’bu büyük dramada izleyici mi olmak istersiniz yoksa savaşın içindeki savaşçılar mı ? diye görüşünü belli ediyordu.bunun sonucu olarak sosyalistlerden ihraç edildi mussolini.bu sıralarda ise fransa batı cephesinde almanlar ile başı dertteydi.fransa’nın yükünü hafifletmek için i̇talya ile yapılan gizli antlaşmardan sonra londra antlaşması (nisan 1915) ile i̇ngiltere i̇talya’ya 50 milyon pound yardımda bulundu ve i̇talya’nın dalmaçya kıyıları,i̇stria bölgesini elde etmesine onay ver

başbakan antonio salandra antlaşmayı imzalamasına rağmen i̇talya temsilciler meclisi bu tasarıyı reddetti ve salandra’nın çekilmesini istedi.kral victor emanuel bunun üzerine tasarıyı kendisi kabul etti ve i̇talya savaşa dahil old

savaşın i̇talyanlara bedeli

Tüm Reklamları Kapat

1.dünya savaşı i̇talyanlar için tam bir felaket oldu.2 yıl süren çabalara rağmen i̇talyanlar avusturya-macaristan i̇mparatorluğuna karşı somut bir başarı elde edemedi.ekim 1917’de alman destekli avusturyalılar caporetto’da büyük bir başarı elde etti.i̇talyan ordusu 300.000 kişi kaybetti,daha sonra i̇talyanlar vittorio veneto’da 1918’de zafere ulaştı.fakat zaferin bedeli ağırdı.yaklaşık 0.6 milyon italyan savaşta ölmüş,0.6 milyon ise yaralanmıştı,0.25 milyonu ise kötü şekilde sakatlanmıştı.i̇ngilizlerden gelen finansal yardım bu bedelin sadece çok küçük bir kısmını karşılıyordu.sonuç olarak enflasyon yükseldi,ciddi bir işsizlik problemi ortaya çıktı savaştan

st.german antlaşması (1919) ile londra antlaşmasında vaadedilen dalmaçya kıyıları i̇talyanlara verilmedi.milliyetçiler hükümetin bu duruma kayıtsız kalmasını şiddetle eleştirdi ve 2.dünya savaşı öncesinde milliyetçilerin ön plana geçmesini sağladı.

sonuç olarak toplum tarafından istenmeyen bir savaşa giren i̇talya,hem ekonomik olarak çökmüş hem de vaadedilen toprakların verilmemesi ile zaferle ayrılan itilaf devletleri arasında aradığını bulamamıştır

nitekim 1922'nin ekim ayında mussolini önderliğindeki faşistler toplam 26.000 kişi ile beraber napoli'den roma'ya yürüme kararı aldılar. savaş sonunda istediğini elde edemediği için hayal kırıklığına uğramış olan i̇talyan halkının durumunu mussolini'nin düzeltebileceğini anlayan kral iii. vittorio emanuele, toplumsal krizi şiddetsiz bir yolla çözmek için 31 ekim 1922 tarihinde mussolini'yi başbakan olarak atadı.tam da bu sıralarda i̇talyanlar'ın güney anadolu'daki askerlerini tek kurşun atmadan ve dahası yardımlarda bulunarak ülkemizi terketmesi bi rastlantı mı acaba ?

Şunu belirtmeliyim ki İtalya'nın Anadolu'dan çekilmesinin sebebleri arasında İtalya'da ki iktidarın değişmesinin de payı vardır.

Kaynaklar

  1. Tarihi olaylar. İtilaf Devletleri Anadolu'yu Neden Terk Etti ?. (18 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2021. Alındığı Yer: Tarihi olaylar | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close