Merhaba, sana tavsiyem bu ve benzeri konuları bilimselliğe aykırı bulduğum soru sor alanından, hangi sıfatla cevap yazdığı belli olmayan insanlardan değil; alanında uzman bilim insanları ile güvenilir kaynaklardan araştırman ( vikipedi kesinlikle değil).
Türk toplumunun kökenlerini bulmak coğrafya, tarih ve kronoloji meselesidir. Tarihi kaynaklara (çin ve iran kaynakları gibi) Türk toplumunun diğer toplumlarla etkileşimleri zaman içinde yer etmiştir. Türklerin tarih sahnesine Türk adı ile çıkışı Orta Asya’da gerçekleşmiştir.
Konuyu yerelde Türkiye Türkleri için inceliyecek olur isek Orta Asya’dan anadolu uzanan bu serüven çok daha iyi bilinmektedir. Türkiye Türkleri’nin Orta Asya’dan geldiğini bütün tarihi ve kronolojik kaynakları bir kenera bıraksak dahi toplumun konuştuğu dilin Türk dili oluşu, gelen kültür ve geleneklerin benzerlikleri kilim motifleri dahil hatta osmanlı zamanı sık kullanılan desenlerin şaman izleri taşıması, İslamiyet’e geçilmesinden sonra günümüzde bile şaman kültürünün yaşaması( örn. Ağaca çaput bağlamak gibi) , sözlü edebiyatta toplumsal hafızanın korunuşu (ergenekon destanı , türeyiş destanı vb.) gibi pek çok bağımız bulunmaktadır.
Genetik araştırmalarla ilgili düşüncelerim:
Genetik araştırmaların doğru yorumlanmadığı düşüncesindeyim bütün insanlığın ortak genleri taşıması vesilesiyle benzerliklerin olucağı tahmin edilebilir bir şey ancak Türkler Anadolu’ya geldi yerel halklarla karıştı düşüncesini doğru bulmuyorum.Zira Türklerden önce Anadolu’ya hakimiyet sağlamak için Bizans İmparatorluğu bu Anadolu halklarını kıyıma uğrattı ve pek çoğunu kendi kültürü içine kattı daha sonra Türkler bizansla karışması din ayrımı nedeniyle pek mümkün görünmüyor ayrıca anadoluya gelen Türk boylarının göçer ve içine kapanık olması bu durumu iyice zorlaştıyor. Ayrıca genetik bilimini düşünürsek Türk toplumun içine girecek genlerin bu toplumun nüfusu hesaba katıldığında birkaç kuşak sonra yok olucağını lise öğrencisi bile hesaplayabilir .
Peki ya genetik araştırmar , bu araştırmalarda daha doğru sonuca ulaşmak için sonuçlar değil yöntemler de açıklanmalı kaç kişiden örnek alındı bunlar kimler hayat hikayeleri nedir ayrıca araştırmaları ülkelere bölerek yapmak method olarak yanlış zira çizilen sınırlar siyasi ve yapaydır örneğin İsviçre’de rastgele ve yetersiz alınan örneklerle yapılıcak araştırmalar bize ne isviçreli almanlar hakkında ne de isviçreli fransızlar hakkında bize doğru bilgi sağlamaz. Konuyu kendin araştırman ve öğrenmen için kaynakça kısmına okuyabileceğin kitapları bırakıcağım üstteki yazılanlar yaptığım okumalar sonucu zaman içinde bende oluşan düşüncelerdir.
Kaynaklar
- İlber ortaylı. (2021). Türklerin Tarihi: Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına.
- Tarih araştırmaları için harika bir kaynak. Tdv İslam Ansiklopedisi. (17 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı