Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fen Bilim
Fen Bilim
1,117 UP
Üye
2

Koronavirüs tespitinde kullanılan testler %100 doğru sonuç veriyor mu? Pozitif çıkması o kişiye kesin koronavirüs bulaştığı anlamına mı geliyor?

990 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Bu yazıyı buradan alıntılıyorum.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre PCR testi Covid-19 tespitinde güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi de Covid-19 teşhisinde PCR testini kullanıyor.

Çünkü test, duyarlılığının artırılması için mutlaka pozitif kontroller, negatif kontroller ve birden fazla tekrarla sonuçlandırılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette PCR testlerinin hata seviyesi var, ama şu anda bilinen en güvenilir testlerden. Hızlı tanı testi ile RT-PCR testleri ise birbirinden farklı. Hızlı tanı testlerinin hata payı daha yüksek. Ama PCR doğru şekilde yapılırsa hata payı daha düşük. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, PCR testinin hızlı tanı testlerinden daha güvenilir sonuç verdiğini ve asıl tanı testi olarak kabul edilebileceğini söylüyor.

Tıbbi testlerin doğruluğu iki şeyi ölçerek belirleniyor: Duyarlılık ve özgüllük. Duyarlılık, pozitif doğruluk oranını belirtirken; özgüllük ise doğru negatif sonuçları ölçüyor. Laboratuvar testleri, pozitif bir vakayı (duyarlılık) tespit etme ve negatif bir vakayı (özgüllük) belirliyor. Dolayısıyla, hassas bir testin yanlış negatif sonuç vermesi, yani enfekte olmanıza rağmen sonucun negatif çıkması daha az olası.

Yapılan bir araştırmada, numunelerin birden fazla bölgeden test edilmesinin duyarlılığı artırabileceği ve yanlış negatif test sonuçlarını azaltabileceği belirtiliyor. RT-PCR testlerinin klinik duyarlılığı yüzde 66 ile 80 arasında değişiyor. Bu, test edilen üç kişiden yaklaşık birinin yanlış negatif sonuç alacağı anlamına geliyor.

Yapılan bazı araştırmalar, PCR testlerinin inkübasyon süresinde erken yapılması durumunda kişi Covid-19 kapmış olsa bile hatalı negatif sonuç verebildiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden şüpheli hastalara yalnızca PCR testi yapılmıyor, aynı zamanda akciğerleri de değerlendirmeye katılıyor. Yani yanlış pozitif sonuçlar çıkıyorsa bile, bu oran yanlış negatifler ile dengeleniyor denebilir. Kaldı ki Covid-19’a yakalanan bazı insanlar, herhangi bir semptom göstermeden, yani test edilmeden hastalığı atlatabiliyor.

PCR testlerinin hatalı sonuç verme ihtimalleri ile ilgili, dünya genelinde üzerinde uzlaşılmış bilimsel bir rakam bulunmuyor. Ancak British Medical Journal'da yayınlanan bir araştırma, uygun şartlarda PCR testlerinden geçmiş 100 kişiden ancak birinden yanlış pozitif sonuç alındığını gösteriyor.

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. WHO. Who Lists Two Covid-19 Tests For Emergency Use. (7 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2021. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close