Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
30K UP
Üye 6 Ağustos 2021
0

Türkiye'ye Kızılçam ormanları 1950'lerde Marshall Yardımları ile, zeytinleri azaltmak amacıyla mı getirildi?

3,478 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
180K UP
Öğrenci-Okur 6 Ağustos 2021

Hayır, doğru değil. Bu, 2021 yılındaki yangınlar öncesinde de uydurulan ve ara ara gündeme getirilen bir yalandır. Botanik, paleobotanik, evrimsel biyoloji ve coğrafya bilgisinden yoksun bir iddiadır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Ünal Akkemik'in, 2019 yılında yayınladığı makaleden de görülebileceği gibi, kızılçam (Pinus brutia) Anadolu'da 23 milyon yıldır, yani Miyosen Dönemi'nden beri bulunmaktadır. Aşağıdaki görsellerde, çağlara göre Anadolu'da tespit edilen bitki türleri, kaynaklarıyla birlikte görülebilir:

Pinus cinsi çam ağaçlarının varlığını gösteren akademik çalışmalar ve bulgularının özeti.
Pinus cinsi çam ağaçlarının varlığını gösteren akademik çalışmalar ve bulgularının özeti.
Orman Mühendisleri Odası

Bu bulgular, ülkemizde yaygın olan kızılçamın, en yakın kuzeni olan Halep çamından ne zaman ayrıldığını gösteren filogenetik araştırmalarla da birebir örtüşmektedir:

Tüm Reklamları Kapat

Kızılçam ile Halep Çamı'nın son ortak atası, günümüzden 18 milyon yıl kadar önce yaşamıştır. Görselde kızılçam sarı ile boyanarak gösterilmiştir.
Kızılçam ile Halep Çamı'nın son ortak atası, günümüzden 18 milyon yıl kadar önce yaşamıştır. Görselde kızılçam sarı ile boyanarak gösterilmiştir.
bioRxiv

Ülkemizdeki kızılçam ağaçlarının orman popülasyonu içindeki oranı geride bıraktığımız asırlarda dikkate değer miktarda değişmemiştir.

388 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ü. Akkemik. Yeşil Dünya. (6 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Orman Mühendisleri Odası | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Saladin, et al. (2016). Fossils Matter: Improved Estimates Of Divergence Times In Pinus Reveal Older Diversification. bioRxiv. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, Orman Yangınları soru dizisi içinde yer almaktadır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Ekinci
Ormancılık Sektöründe çalışıyorum. 24 Ağustos 2023

Öncelikle verdiğiniz cevapların iddia ile ilgisi yok. Hiç kimse çam ağacı Türkiye'de yoktu, dışarıdan getirildi demiyor. Evet Çam ağacı Anadolu'da doğal olarak bulunuyor. Fakat 1950'lerden bugüne Orman Genel Müdürlüğü (OGM) doğal meşe, kayın, göknar ağaçlarını keserek ve bu ormaları yok ederek yerine çam ağacı dikiyor. 1950'lerden bugüne meşe, kayın ormanları ve doğal makilik alanlar azalırken Çam ormanlarının alanı 3 kat artış gösterdir. Aslında çam ormanı ekosistemi zayıftır. Çam dominant ve işgalci bir ağaçtır. Yüksektir ve altında başka ağaçların ve çalıların yaşamasına imkan vermez. Çam kabuğu doğal otlanma önleticidir ve toplanıp öğütülerek otlanma önleyici olarak kullanılır. Doğal meşe ormanını kesip yerine çam diktiğinizde sincapların, yılan ve kuş türlerinin ve bir çok endemik bitkinin doğal yaşam alanını da yok etmiş oluyorsunuz. Bir de eklemek gerekir ki; meşe ormanı ve kayın ormanı yanmaz. Orman yangını dediğiniz şey çam ormanı yangınıdır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close