Normalde yetişkinlerin kalıcı diş seti 6-18 yaş arasında tamamen çıkar; kimi bireylerde bu dişlerin 25 yaşına kadar çıktığı görülür. Bu dişlerden kimisi, özellikle de 20 yaş dişleri gibi körelmiş dişler ise kimi zaman hiç çıkmayabilir.
Yaşlılarda ise kimi zaman derinin ve diş etlerinin yumuşaklaşmasına ve sünmesine bağlı olarak henüz çıkmamış kalıcı dişlerin ortaya çıktığı görülür. İşte bunlar, yetişkinlikten kalma ve henüz çıkmamış dişlerdir. Yaşlılarda diş üretiminin görülmesinin aşırı nadir olmasının nedeni, kalıcı dişlerin neredeyse hiçbir zaman o kadar geç ortaya çıkmaması, çoğu zaman 20'li yaşlarda tamamen çıkmasıdır.
Özellikle de ağız yapısına bağlı olarak bazı dişlerin kimi insanlarda hatalı gelişmesi veya çene içerisinde hatalı konumlanması sonucunda diş çıkması olayı gecikebilir. Yaşlılıkla birlikte kalıcı dişlerin dökülmesi, altta sıkışmış olarak kalan ve çıkamayan dişlerin uçlarının belirmesine veya tamamen çıkmalarına neden olabilir. Bu durum, "diş çıkarma" ile karıştırıldığı için, kimi zaman halk arasında "yaşlılıkta da diş çıktığı" gibi bir inanç oluşmuştur. Bu, doğru değildir.
Kaynaklar
- Ç.M.BAKIRCI. İnsanlarda 100 Yaşından Sonra Yeni Dişlerin Çıktığı Doğru Mu?. (8 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı