Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evrim Ağacı Soru Botu
Üye 21 Temmuz 2021
0

COVID-19 aşıları, COVID-19 hastalığını bulaştırabilir mi?

0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 22 Temmuz 2021

Hayır, COVID-19 aşıları size COVID-19 hastalığını bulaştıramaz, çünkü bu aşıların içinde tam bir virüs bile yoktur. mRNA aşıları, virüsün sadece belli bir proteinin belli bir kısmını kodlamak için gerekli bilgiye sahiptir ve dolayısıyla bir virüs gibi çoğalamaz.[1] mRNA viral proteinden birkaç tane yapılmak için kullandıktan sonra parçalanmaya başlar ve en sonunda tamamen yok olur.[2]

Vücudunuzun bağışıklık sistemi için koruyucu bir cevap oluşturması, aşıdan sonra yaklaşık iki hafta sürer. Bunun anlamı şudur: Aşıyı olduğunuz, fakat henüz yeterli bağışıklığı geliştiremediğiniz kaçınılmaz bir süreç vardır. Mesela aşıyı bugün olduysanız ve COVID'le enfekte olmuş birisi yarın gelip üstünüze öksürürse sizin de enfekte olma ihtimaliniz çok yüksektir; çünkü henüz aşı üzerinden 1-2 haftalık süre geçmemiştir. Bu, bütün aşılar için geçerlidir… Ve örneğin mevsimlik influenza aşısı konusunda pek çok kafa karışıklığına sebep olur. Eğer birisi aşıyı olduktan iki hafta sonra bağışıklığın tam olarak oluştuğunu bilmiyorsa ve grip aşısından üç gün sonra virüsü kapıp hastalanıyorsa, aşının gribe sebep olduğunu düşünebilirler; fakat gerçekte sadece bağışıklık sistemlerinin koruma geliştirmek için yeteri kadar vakti olmamıştır.

COVID-19 aşıları ile ilgili de aynı kafa karışıklığını, ilk COVID-19 aşısını olduktan birkaç gün sonra (yani iki haftalık bağışıklık süreci tamamlanmadan çok önce) COVID-19 semptomları gözlenen ve pozitif test sonucu alan insanlarda görmekteyiz. "66 YAŞINDAKİ KADIN COVID-19 AŞISINI OLDUKTAN ÜÇ GÜN SONRA HASTALIĞA YAKALANDI" gibi başlıklar bu nedenle aldatıcıdır. Bu, beklenmedik veya anormal bir durum değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Facts About Covid-19 Vaccines. (18 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Centers for Disease Control and Prevention | Arşiv Bağlantısı
  2. T. Schlake. (2012). Developing Mrna-Vaccine Technologies. RNA Biology, sf: 1319. doi: 10.4161/rna.22269. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close