Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Aynı siyasi, dini ve felsefi görüşe sahip olmamak, aksi görüşe saygısızlığa zemin hazırlar mı / hazırlamalı mı?

Bir video izledim. Dini bir YouTube kanalı 10 dakika içerisinde Ateizm inancını çürüttüğünü iddia eden (!) 11 yaşında bir çocuğu izleyiciye sunmuş. Dünyada geniş bir insan topluluğunun savunduğu bu inanca yapılan saygısızlık ülkemiz insanları tarafından da yorumlarda destekleniyor. Aynı şey kendilerine yapılsa tepkileri ne olurdu?
274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yavuz İlyas
Yavuz İlyas
1,505 UP
Normal araştıran insan

Bana göre bir çok kesimi aşağılayan, zarar veren (örn. kafir demek ayrıştırmak, kadınların 2. planda tutulması vb.) din ve görüşlere çokta sevgi ile bakmıyorum. Budizm, Tengricilik gibi kimseye zararı olmayan görüş ve dinlere sonsuz saygım ve sevgim var. Soruna gelecek olursak, tüm hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da kabileleşme, aidiyet hissi bulunmakta. bu hisler kendi görüşündekileri diğer görüştekilerden daha çok önemseme, sevme hissi oluşturuyor. karşıt görüştekini ise kötüleme, garipseme gibi davranışlar oluşuyor.

Aynı şey kendi görüşlerine yapılsa haberlere çıkardı ve siyasi kişiler "islamafobi" diyerek prim kasarlardı. Aynı şeyi kendilerinin derslerde meb tarafından "düşen uçakta ateist olmaz vb." ifadeler yaptıklarının farkında bile değiller. Bir ateist bir çocuğa bir şeyler ezberletip konuştursaydı bu kişiler "çocuğa ne dersen kabul eder, çocuğa fikirlerini empoze etmişler" derlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Yurtdaş. Aidiyet Hissi ->. (19 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci

benim de çok rahatsız olduğum bir konu aslında. böyle bir durumun aslında saygısızlığa zemin hazırlamaması gerekiyor. bu kişiden kişiye değişiyor. ama insanlar ideolojileri ünlüleri kitapları aklına gelebilecek her şeyi sanki kendi kolları bacakları gibi savunma eğilimindeler. herhangi bir şeyin fanı olmanın insanları aptallaştırdığı düşünüyorum. bu benim düşüncem ; allahın bile islamı bu kadar umursadığını sanmıyorum. insanlar onların sevdiği -mesela kitap örneği ile gidelim- kitabı sevmediğinde hatta sadece bilmediğin kafayı yiyor nasıl bilmezsin nasıl sevmezsen dünyadaki en iyi kitap... ben de bunu çok yapardım dizi filmlerde 15-16 yaşlarında. ama fark ettim ki benim de çok güzel olan bilmediğim okumadığım kitaplar izlemediğim diziler var.

din konusu tabi daha farklı insanlar hangi din olursa olsun dindar oldukları zaman gerçekten salt düşünme güçleri kaybediyorlar. ben allaha inanan birisi olarak ya allah yoksa diye bir cümleye başlayıp teoriler üretebiliyorum. allahın olmadığı bir dünya hayal edebiliyorum ki allahın varlığının hiçbir kanıtı yok. ama dindar insanlar asla ama asla allahın olmama durumunu kabul etmiyor. bu biraz dinin yapısıyla yozlaşmasıyla alakalı. çünkü kitaplar dışında bir kaynak yok ve kitabı "okuyanlar" istedikleri gibi çarpıtabiliyor orta çağdaki gibi. bu bir yozlaşmaya sebep oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

bu yozlaşma da bak benim fikrim nasıl güzel ben ne kadar da mantıklı ve doğruyum demek için yapılabilecek en kolay şeyi yapıyor ve bir çıkar çatışması kuruyorlar. bunu da bilimi karalayarak yapıyorlar. böylece eğer evrime ya evrimi geç bilimsel herhangi bir şeye inanıyorsan din düşmanı oluyorsun. ya hastalık allahtan şifası allahtan diye bir söz var insanlar çaylar kahveler dualarla hastalıklardan kurtulmaya çalışıyor.

ben 19 yaşında bir birey olarak bilime ve allaha aynı anda inanmakta bir sorun görmüyorum. çünkü kuran bir makale değil bir kitap içinde hikayeler olan sana yardımcı olan iyiyi gösteren artık ne dersen bir kitap. bu kitaba uymak uymamak anlamak bunlar sana kalmış. ama bilim bir makale herkesin aynı sonucu çıkardığı açıklayıcı gözlem yapabildiğin bir makale. bu iki şey elma ile aynayı karşılaştırmak gibi. hiçbir ortak özellikleri yok çünkü elma ile aynanın neden ortak özelliği olsun ikisi de bambaşka amaçlara hizmet ediyor. ve elma ile ayna farklı olduğu için neden zıt olmalı ??

Tüm Reklamları Kapat

evet çok uzattım sinirlendim yine. ayrıca şunu belirtmek isterim ben belirli bir olgunluğa bilgi birikimine sahip bir insanın herhangi bir konunun fanı olabileceğini düşünmüyorum. eğer belirli bir olgunluğa erişmişsen bir şeyler öğrenmek sana faydalı geliyorsa dindar spor fanatiği siyasi fanatik kitap-film fanatiği olamazsın bunları körü körüne destekleyemezsin. en azından bu ben de böyle işliyor.

son soruna gelecek olursam evet. bu insanlar saygı saygı diye bağırıyor islam saygı sevgi dini diyorlar ama birisi saygısızlık bile değil ya allah böyle böyle demiş kitabında ama ben bunu doğru bulmuyorum dedikleri zaman hemen sinirlenip o kişiye saldırmaya başlıyorlar. ben güneşe aya ineğe aklına gelebilecek her şeye tapan insanlara saygı duyuyorum. ben varlığının sadece sözde "hissetiğimiz" bir varlığa inanıyorum. salt düşündüğümde bunun bana bir zamanlar saçma gelen hayaletlere inanmakla hiç bir farklı olmadığı görüyorum. ama bu insanlar mesela benim lise 3 din öğretmenim gibi insanlar gülerek dalga geçerek hala güneşe tapan insanlar var inanabiliyor musunuz çocuklar ne kadar saçma diyerek diğer insanların hislerini kutsal saydıklarını aşağılıyor. kendilerini aynı şeyi yap dalga geçerek gülerek soruşturma açarlar.

uzun lafın kısası bu biraz insanda bitiyor. ama bu olgunluğa erişmek için çevrenin ailenin arkadaşlarının yukarıdaki örnek gibi olmaması senin bunlardan sıyrılman gerekiyor. çoğu çocuk orta doğu da o kadar korkunç yetiştiriliyor ki... hiç denk geldin mi bilmiyorum ama bazı sayfalar imam hatip gerçekleri diyerek oradaki öğrencilerin anılarını paylaşıyor. başörtü takmayan kapanmayan kadınları onları baştan çıkarmaya çalışan şeytanlar olarak anlatıyorlar ve onlardan uzak durmak için ellerinden gereken her şeyi yapmalarını söylüyorlarmış. bu durum artık ortaokulda başlıyor 10 yaşındaki çocukları gerçekleri böyle sanıyor böyle yetişiyor...

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close