Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

Omurga, omurilik, beyincik nedir, ne işe yarar?

2,904 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Bardakçı
Tıp fakültesi öğrencisi

Omurga (lat. Columna vertebralis): 33 adet kemikten (omur, lat. vertebra) oluşan, gövdeye dik pozisyonu veren, göğüs kafesini arkada birleştiren ve içinden omuriliğin (lat. medulla spinalis) geçtiği yapıdır.

Görsel 1: boyun omuru
Görsel 1: boyun omuru
Wikipedia
Görsel 2: omurga ve bölümleri C: boyun (cercival), T: Göğüs (thoracic), L: bel (lumber), sacrum:kuyruk sokumu, coccyx:kuyruk
Görsel 2: omurga ve bölümleri C: boyun (cercival), T: Göğüs (thoracic), L: bel (lumber), sacrum:kuyruk sokumu, coccyx:kuyruk
Wikipedia

Omurilik: merkezi sinir sisteminin bir parçası olan ve omurganın içinde bulunan sinirlerin adıdır. Etrafı beyin zarları ile kaplıdır. 4-5. Bel omurları hizasında bu zarlar kapanır ve conus medullaris denen yapı oluşur. Conus medullaristen aşağı sarkan dallar at kuyruğu demek olan cauda equina denen yapıyı oluşturur. Bu isim yapının şeklinden dolayı verilmiştir.

Genel olarak merkezi sinir sistemi ve vücut arasındaki (motor korteks-beden, sensör nöronlar-sensör korteks) bağlantıyı sağlar. Ayrıca pek çok refleks de omurilik üzerinde sağlanır. Bu refleksler uyarının kortekse ulaşmadan omurilik üzerinde işlenmesi ile oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Görsel 3: omurilik
Görsel 3: omurilik
Mayo Clinic

Beyincik (lat. Cerebellum): kafatası içinde arka tarafta, beynin altında ve beyin sapının arkasında yer alan sinir sistemi organıdır. Genel olarak denge ile ilgili işlevlerin gerçekleştiği merkezdir. Omurilik ve beyindeki sensöriyal sinirlerden gelen bilgileri işleyerek hareketlerin koordinasyonunu ve ince ayarlarını sağlar. Ayrıca bilişsel rolleri de vardır ancak bunlar hakkındaki bilgilerimiz yerleşik değildir.

Görsel 4: beyincik
Görsel 4: beyincik
Texas Üniversitesi
512 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Yıldırım. (2020). Resimli Sistematik Anatomi. ISBN: 9786053352419.
  2. J. Knierim. Chapter 5: Cerebellum. (1 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close