Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

İlk işletim sistemi nasıl oluşturuldu?

231 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Göl
Ali Göl
23K UP
Senior Software Architect

Önce soruyu daha da açayım:

İşletim sistemi bilgisayarın donanımlarını tanıyan ve bu donanımların birbiri ile uyumlu çalışmasını sağlayan özel bir yazılımdır. Yazılımlar'da yazılım dilleri ile yazılırlar. Yazılım dilleri de yazılım dilleri kullanılarak yazılır :) Peki günümüzde yazılım geliştirmek için bir yazılım diline ve bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyorsak ilk yazılım dili ve ilk işletim sistemi nasıl yazılmıştır.

Cevap:

İlk bilgisayar diye tabir ettiğimiz cihazlar günümüzdeki gibi ram, hard-disk, işlemci, network-kartı gibi donanımlara sahip değillerdi. Dolayısıyla bugünkü bildiğimiz anlamda bir işletim sistemine ihtiyaçları yoktu.

Tüm Reklamları Kapat

Peki o halde bu bilgisayarlar nasıl kullanılıyordu?

Bu bilgisayarlar günümüzdeki gibi her ihtiyaca cevap verecek ve her yazılılan kodu çalıştıracak gibi bir işleve sahip değillerdi. İnsan için komplike diyebileceğimiz matematik problemlerini çözüyorlardı. Bunu yaparken kullandıkları kodlama ve aynı zamanda kodların yazıldığı hard-disk yerine delikli plaketler kullanılıyordu. Eğer plaket'te delik varsa bu "1" yoksa "0" anlamına geliyordu(veya tam tersi de olabilir).

Günümüzde bu 1 ve 0 'ları yorumlayan bileşen'e transistör denir. Transistör esasında basit bir elektrik anahtarıdır. Ve günümüzde neredeyse kuantum ölçeği diyebileceğimiz küçüklüklerde işlemcilerin içerisine milyarlarca tane yerleştirilmiştir. Ancak geçmişte transistör'ler çok büyüklerdi. Ve haliyle bilgisayarlara sınırlı sayıda transistör yerleştirilebiliyordu. Eski bilgisayarların bir oda büyüklüğünde olmalarının sebeplerinden birisi de budur. Çok ilkel ve çok basit bir anahtarlama sistemi ile günümüzdeki işlemcilerin çok daha ilkel versiyonları diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu makinelerin atası Tabulating Machine diye bilinen bir alettir. Ve aslında günümüzde I.B.M firmasının geliştirdiği ilk bilgisayardır'da diyebiliriz.

NOT: Tüm bunlar digital diyebileceğimiz, elektrik bazlı bilgisayarlar için geçerlidir. Yoksa daha önceleri tamamen mekanik olan ve basit işlemler yapan farklı makineler geliştirilmiştir.

Kaynaklar

  1. Wikipedi. Tabulating Machine. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close