Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bitkilerin ipek gibi kök ve damarları sert taşı ve toprağı nasıl delip geçebiliyor ?

2,014 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cebrail Kudüs
Cebrail Kudüs
4,715 UP
Üniversite Okuyorum

Bitkilerin kök uçlarında bulunan kaliptra denilen organlarından salgıladıkları kaliptrojen adı verilen enzim sayesinde delerler. Kaliptra veya kök şapkası, yüksük, bitkinin kök ucunda bulunan konik şeklindeki yapıdır. Kökün toprak içinde büyümesi sırasında kökün ucunu korur. Kaliptra, "müsilaj" adı verilen ve kayganlık verme özelliği ile kökün derinlere doğru büyümesini kolaylaştıran salgı üretir. Asfalt özel bir maddedir, akışkanlığı çok düşüktür ama tamamen katı bir madde değildir. girintili çıkıntılı bir yüzeye koyarsanız yeterince zaman geçtikten sonra o yüzeyin şeklini aldığını görürsünüz. ancak ilginçliği bundan değil, ani darbelerde birden sertleşmesinden gelmektedir.

Çiçek meselesi de, yeterince yavaş ve gıdım gıdım büyüyen her şey, bu akışkan maddenin içinde hareket edebilir, onu ayırabilir, yerinden oynatabilir. Bitki kök ve filizleri az miktarda asit salgılayarak kendilerine ilerleyecek yer açabilmektedir. bu özellik, bölgeye göre ölü yaprak ya da kaya ile kaplı yüzeyde büyüyebilmelerini sağlar. ormanlık yerde dolaşırsanız kalın bir ölü yaprağın kenarından çıkmak yerine delerek ortasından çıkan bitkiler görebilirsiniz. üzerinde bitki filizlenmiş kayayı kırarsanız bazı ince köklerin kayanın içerisinde ilerlediğini görebilirsiniz. Su en zayıf noktayı bulur ve sürekliliği ile deler, suyu takip eden bitki kökü o deliğe tutunur. Zayıf bitkinin büyük başarısı doğanın en aşındırıcı kuvveti ile işbirliğinin sonucudur. Doğa her şart altında kendisine ait olanı geri alır.

Tüm Reklamları Kapat

251 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alpay Yıldız
Meraklıyım. Bilmesem de araştırırım :)

Köklerin ilerlemek için bir parça asit ürettiğini yazmış ilk cevabı veren Cebrail. Ben böyle bir bilgi bulamadım. Amerika'da yapılan bir deneyde mutasyon geçirmemiş sağlıklı köklerin tirbüşon hareketi yaparak ilerlediği filme çekildi. Kök, asit üretecek olsa bir parça değil çok fazla üretmeli. Çünkü kökler bazen havada ilerleyen dallardan daha uzak ve çok daha derinlere uzun yolculuklar yapıyorlar. Hem bitkinin alacağı besinlere hiç zarar vermeyecek ama kayaları bile delecek bir asit var mı buna da araştırmamda rastlayamadım. Bahsettiği kaliptrojen kökün önünde açılan alanda ilerlemesini kolaylaştıran jelimsi bir madde ama taşı delen bir enzim olduğu bilgisinden emin değilim. Sorun ilginç ve internette pek fazla izah yok. Bitkinin, Cebrail'in dediği gibi sadece "gıdım gıdım" büyümesi ve rahat hareket etmek için müsilaj tipi akışkan madde üretmesinin tek başına sorunuzun cevabı olmaya yeteceğini hiç sanmıyorum. Konunun uzmanı birisi belki daha ikna edici izahlar getirebilir.

https://www.populertarim.com/bitki-kokleri-toprakta-nasil-ilerliyor

Tüm Reklamları Kapat

191 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close