Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Tarım toplumuna geçişin sonuçları nelerdir?

Tarım topluma geçiş ile birlikte insanlar belli bir hiyararşi veyahut daha geniş bölgelere hakim olmak için mi belli bir inanç sistemi veya tanrı modeli ortaya attılar?
1,147 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilim meraklısı

Tarım devriminin pek çok sonucu olmuştur fakat öncelikle belirtmek gerek devrimler bir olay değil süreçtir,yani tarım devriminin sonuçları hala devam etmektedir. tarım devrimi insanlığın elindeki gıda miktarını artırdı fakat daha iyi beslenme ve keyifli zaman yaratmadı tarım devrimiyle birlikte insanlar tarlaların güvenliğini ve yetiştirdikleri bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalıştılar tarım öncesi avcı toplayıcılardan çok fazla çalıştıkları için bedelini omurga diz boyun ve bel sakatlıları ve ağrılarıyla ödediler iskeletler incelendiğinde insanlarda bel fıtığı kireçlenme ve diğer fıtıklar gözlendi bu işler o kadar zaman almaktaydı ki insanlar ekeneklere yakın yerleşim kurmak zorunda kaldılar bu da yerleşik yaşamı doğurdu yerleşik yaşamla birlikte daha fazla insanın bir arada yaşaması gerekti ve buda salgın hastalıklara davetiye çıkarıyordu ayrıca tahıla dayalı beslenme vitamin yönünden zayıf sindirimi zor ve dişlere zararlıdır diş çürükleri avcı toplayıcı atalarımıza oranla çok fazla arttı yerleşik yaşam yüzünden şiddet ve ölümler arttı. vahşi hayvanlara ve soğuklara karşı artık daha iyi korunuyorduk tarım sayesinde besinlerimiz arttı ve dolayısıyla nüfusta arttı. nüfusun artması sosyal statüyü belirlemek ve daha fazla insanın işbirliği yapması gerektiği anlamına geliyordu ve bu işi de din üstlendi fakat dinin ortaya çıkma sebepleri çok fazla tarım öncesi avcı toplayıcılarda da görülüyor sadece tarım devrimine bağlayamayız ama dini körüklemiştir diyebiliriz. Çok daha fazla sonuç çıkarılabilir, tarım devrimi hala kısmen devam etmektedir.

326 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Yavuz
Deniz Yavuz
6K UP
Arkeoloji öğrencisiyim

Tarım devrimi, insanlığın kültürel mirasına doğrudan katkı sağlamıştır. Mezopotamya'nın tarıma elverişsiz topraklarını ehlileştirmek isteyen Sümerler, yoğun bir insan emeği ile kanallar açmış ve kentler kurmuşlardır. Tarımın sebep olduğu besin bolluğu sayesinde de toplumda iş dağılımı değişmiş ve insanlar farklı alanlarda faaliyet gösterebilmiştir. Ayrıca bu bolluk ticaretin de çok daha gelişmesine sebep olmuştur. Elbette bu ticaret ve eldeki metaları insanlara paylaştırma ihtiyacı kayıt tutma ihtiyacının doğmasına da sebep olmuştur. Bu ihtiyaç da yazının keşfini sağlamaktadır. Ayrıca, tarım devrimini anaerkil toplumdan ataerkil topluma geçişin sebeplerinden biri olarak gören arkeologlar da bulunmaktadır.

Elbette tarım devriminin sonuçları bunlar ile sınırlı değildir. Ancak tam bir açıklama fazlası ile uzun olacağından böyle basit bir cevap verebilmekteyim.

Tüm Reklamları Kapat

142 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close