Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Üye
7

Bazı şeyler yapabilme, sahip olma hakkımız, neden 18 yaşın dolması ile şartlandırılmıştır?

Örneğin; evlenmek istiyorsak, alkol kullanmak istiyorsak, oy kullanmak istiyorsak, hukuk gözünde çocuk olmak istemiyorsak 18 yaşını olmamız veya doldurmamız gerekiyor.
2,953 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhammed Cihan Güvel
Farmakolog Hekimim

Ergenlik dönemi beyin gelişimi aşamalı, karmaşık ve kesin bir cut-off sınırı olmayan bir süreç.

Yetişkin-düzeyi tam beyin olgunluğuna 25 yaş civarında ulaşıldığı düşünülüyor.

Bu sebeple çocuk psikiyatrisi artık 18-25 yaş arasını geç/uzamış ergenlik kabul ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uzamış ergenlik konsepti özellikle beynin metaplastisitesinin, yani nöronal gelişim sürecinin devamlı stimülasyona bağlı olarak devam edip ilerleyebilirliği açısından faydalı görülüyor.

Ayrıca bir ilaç bilimcisi (farmakolog) olarak, 18-24 yaşın bağımlılık gelişimi için ciddi risk teşkil ettiğini söyleyebilirim. Bu da beyin gelişimiyle ilişkilendirilebilir. Daha da ayrıntılı nörobiyolojik bilgiye paylaştığım genel makalelerin içeriğinden ve referanslarından ulaşabilirsiniz.

Onun dışında, görüldüğü üzere 18 yaş son derece "rastgele" bir yaş. Tam olarak rastgele de demeyelim hadi, sosyokültürel temelleri var. Yahudi Talmudu'nda yargıda-kararda bulunabilme yaşı 18'dir. 20. yüzyılın başında örgün eğitimin 18 yaşında tamamlanması da bu legal yaklaşımda etkili olmuş diye biliyorum. Bir de "savaşmaya uygun erkek" yaşının seçilmesinde gözetilen bedensel olgunlaşma parametrelerinin kabaca karşılandığı bir yaş. Yine bu da etkili sanıyorum.

333 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Konrad, et al. (2013). Brain Development During Adolescence. DEUTSCHES ÄRZTEBLATT INTERNATIONAL, sf: 425-431. doi: 10.3238/arztebl.2013.0425. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Arain, et al. (2013). Maturation Of The Adolescent Brain. Neuropsychiatric Disease and Treatment, sf: 449-461. doi: 10.2147/NDT.S39776. | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Stetka. Extended Adolescence: When 25 Is The New 18. (19 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2021. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  4. Anonim. Age Of Majority / Wikipedia. (4 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  5. J. Gamble. The Cognitive Benefits Of Being A Man-Child. (3 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2021. Alındığı Yer: The Atlantic | Arşiv Bağlantısı
  6. William Davidson. Talmud/Shabbat:56. (4 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2021. Alındığı Yer: Sefaria.org | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close