Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Üye
1

Panteizm ve Spiritüalizm arasındaki farklar nelerdir?

2,520 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berra Akın
Berra Akın
3,269 UP
Lise öğrencisi

Panteizm ve Spiritüalizm'in birbirine benzeyen noktaları aslında ruh dışında pek yokken sizin farklarını sormanız biraz değişik geldi; açıklayayım.

Panteizm

Panteizm bize kısaca Tanrı'nın Doğa'dan (evrenden) ayrı düşünülemeyeceğini, eğer bir Tanrı'dan bahsedeceksek bunun içinde Doğa'nın da olduğunu söyler. Panteistler antropomorfik (kişileştirilmiş) bir Tanrı'ya inanmazlar. Tanrı neyse, Doğa'nın da o olduğunu söylerler. 17. yüzyıl filozoflarından olan Baruch Spinoza için, panteizmin ileri gelen öncülerindendir diyebiliriz. Eğer Evren & Tanrı hakkındaki fikirlerini öğrenmek isterseniz "Ethica"yı önerebilirim. Kendisi aslında bilince değil, ruha inanıyordu. Aslında bu o dönem için pek de şaşırtıcı değildir. Spinoza, Descartes'ın aksine, ruh ve bedenin birbirinden ayrı varolmadığını, ikisinin de birbirine paralalel şekilde çalıştığını savunuyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Descartes'ın ruh ve bedeni hakkında: "Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz."[2]

Spinoza'nın ruh ve bedeni hakkında: "Spinoza’ya göre doğanın parçası olan madde/beden, tek başına varlığını sürdüremez, ancak sürekli doğada içerilen diğer maddelerle etkileşim halindedir. İnsan bedeni birçok parçadan oluşur. Bu parçalar arasında ise sürekli etkileşim mevcuttur. Etkileşim ağı içinde varlığını sürdürmeye çalışan insan bedeni dışsal olarak pek çok cismin etkisine maruz kalmakta ve bu cisimlere etki etmektedir. Zihnin özünü oluşturan şey fikir olduğu için, bedenin etkilediği veya etkilendiği cisimlerin fikirleri, insan zihninde mecburi olarak bulunmaktadır. Buna göre de ancak fikirlerle zihin, bedeni bilebilir. Buna göre tek töz vardır, o da Tanrı'dır. İnsanın zihni ise Tanrı'da içerilmektedir."[2]

"(...) çünkü o ruh ve bedenî iki ayrı şey değil de bir bütünmüş gibi gören ilk filozoftu."[1] -Albert Einstein

Spiritüalizm

Tüm Reklamları Kapat

Spiritüalizm ise tamamen ruhun varlığını kabul eden bir dindir (din demek daha uygun sanırım) diyebiliriz. Diğer bir adı da "ruhçuluk"tur zaten. Çoğu kişi spiritüalizmi materyalist olmayan bir din olduğunu, gerçeklikten uzak olduğunu savunur ki bilince inanan her insan da bunun böyle olduğunu düşünür sanırım. Benim spiritüalizm hakkında pek söyleyebileceğim bir şey yok; o yüzden Wikipedia alıntısı bırakıyorum:

"Spiritüalizm aşağıdaki 7 maddeyle açıklanabilir:

Dua, tanrıya inanma, anlama

Tanıma, bilme, anlama

Maneviyat, inanç

Hissetme, geniş düşünme, hoşgörü

Dünyayı ve kendini bilerek dış çevreyi doğru algılama

Derin saygı ve düşünceli olma

Soğukkanlılık ve meditasyon

Birçok felsefeci yukarıdaki özelliklere sahip olunarak insanın kendi hayatının önemini, mantığını kavrayabilir. Hangi tanrıya inanılırsa inanılsın, eğer bir kişi bu özelliklere sahipse içindeki maneviyatı yakalayacağına inanılır. Spiritüalizm, aracı olmadan belli bir gruba dahil olunmadan etnik olan yaşam tarzını sürdürülebilir olduğunu savunur."[3]

620 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Panteizm. (29 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Dönüş SARITAŞ. Spinoza Ve Descartes’de Ruh Ve Beden. (29 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: 10.ULUSLARARASI SOSYAL BEŞERİ VE EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ | Arşiv Bağlantısı
  3. WİKİPEDİA. Spiritüalizm. (29 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close