Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceren Kimyonok
Üye
1

Evrim herhangi bir Tanrı tarafından yaratılmış olabilir mi?

Evrimin keşfiyle monoteist dinlerin temeli sarsıldı. Geçmişten günümüze evrim hala din karşıtı ilan ediliyor. Peki evrim yaratılmış bir süreç olabilir mi? Veya monoteistlerin hep kullandığı cevap olan Adem ve Havva var olmuşsa eğer maymun ırkından gelen ilk sapiens türü olabilirler mi?
866 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Murat Boyraz
Murat Boyraz
2,232 UP
Hasbel

Merhabalar;

Benim bu soruda yanlış bulduğum bir nokta var, bir şeyleri açıklamaya çalışırken neden hep tanrı temelli yaklaşıyoruz, karşılaştığımız problemlere tanrı odaklı çözümler bulmaya çalışıyoruz. Bence bu soruya karşılık şöyle bir soru sorulmalı "Neden tanrı diye bir şeyin var olduğunu düşünüyoruz ?" Başlıktaki soru "Evrim bir kalemtıraş tarafından yaratılmış olabilir mi ?" sorusundan farksızdır. Hatta kalemtıraşın yaratmış olma ihtimali daha fazla bence, en azından var olduğunu bildiğimiz bir şey. Tanrı sadece bir varsayımdır, bilimsel ve akılcı bir yanı yoktur. Bu yüzden doğruya ulaşmak için bilimsel olmayan, akılcı olmayan, somut olmayan şeyleri bakış açımızdan çıkarmalıyız, yoksa çok dar bir pencereden bakmış oluruz. Evet açıklanması gereken şeyler vardır, bunların cevabını henüz bilmiyoruz ve akılla ve bilimle bu cevapları bulamadığımız sürece bu sorulara verilecek en iyi cevap "henüz bilmiyoruz" olmalıdır. Kısa bir anekdot; orta çağda "bilmiyorum" demeyi bilmeyen insanlar depremlerin, dünyayı kafasında taşıyan öküzün kafasını sallaması ile olduğuna inanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Barış
bilim meraklısı

Merhaba

Teorik olarak bu sorunun cevabı evet olabilir. Çünkü kulakları çınlasın Kerem Cankoçak hocamızın çok sevdiğim deyimiyle her fizik bir metafiziğe dayanıyor. Yani hep bir geri adımda cevabını bulamadığımız(yani gözlem yapamadığımız) bir alan var. Bu şu an için t=0 anı. Her ne kadar bilimsel spekülasyonlar varsa da (örneğin kuantum fokurdamalarından evren oluşması gibi) bu noktada fiziğimiz çalışmıyor. Es keza kara deliklerin tekillik noktalarında da öyle.

Ha bunları bir gün çözersek oradan da geride tıkanacağımız yerler olacak. Yanlış bilmiyorsam buna "kozmik sansür" adı verilmekte. Dolayısıyla bir Tanrı var olabilir. Evrenin kurallarını bu şekilde koymuş olabilir. Aksi de mümkün tabi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir inanca sahip olalım veya olmayalım kesin olan şey, biz evrenimizin işleyişini anlamak istiyorsak elimizdeki en iyi silah bilmsel metot'tan şaşmamak.

248 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhabalar, bu benim de düşündüğüm çok güzel bir soru

Elbetteki bilimsel anlamının dışında bir anlam yüklemek istersek, evrimi de bir yaratıcı tarafından yaratılmış bir süreç olarak sayabiliriz. Evrimin bilindiği üzere çoğu monoteist dini yaratılış açısından sarstığı da doğrudur. Buna bir örnek olarak da Adem ve Havva verilebilir.

Dünya üzerinde yaşamış ilk insan "türlerinin" günümüzdeki Homo Sapiens türüne kıyasla epey farklı oldukları gerçek. Eğer ki yaratılış doğruysa bu sonucun bizi Adem'in türünün ne olduğunu düşündürmesi de doğaldır. Eğer Adem'i İncil, Kuran, Tevrat ve çeşitli dini kitaplar tarafından anlatıldığı şekilde bir Homo Sapiens sayarsak o zaman ondan önce yaşayan mesela Neandertalleri insan saymamalıyız. Bu çok yanlış bir kanı olur şüphesiz. Eğer Adem'i ilk insan olarak primat takımının bir üyesi sayarsak o zaman bu Adem'in aslında kutsal kitaplarda anlatıldığı kadar gelişmiş olduğu bilgisiyle çelişir. Dolayısıyla (benim inancıma göre) evrim, olası bir yaratan hakkında yorum yapmaz ama varsa bu yaratıcının nasıl yarattığı konusuna bir sınır çeker.

Tüm Reklamları Kapat

Bu soruyu yaklaşık 1 sene öncesinde Evrim Ağacı'nın instagram sayfası üzerinden sormuştum, altına gelen cevaplarda da, yaratılış inancına sahip insanlar Adem öncesini "Beşer Öncesi" adını verdikleri bir kategoride görüyorlardı. Homo Sapiens öncesi türleri de insan sayıyorlardı ancak Adem ve Havva türünden olmadığı iddiasındaydılar. Elbetteki bu bilimsel açıdan test edilmeye müsait olmayan bir yaklaşım.

Sorulabilir ki acaba bilim, homo sapiens öncesi ara türleri açıklamamış olsaydı, yine de bu iddiada bulunurlar mıydı? Kestiremiyorum. Ancak söyleyebilirim ki evrimin bir yaradan tarafından tasarlanmış olması yanında test edilmesi olanaksız ve şüphelerle dolu birçok cevabı da, soruyu da beraberinde getirir gibi gözüküyor.

144 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close