Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bedenimizde bu kadar çok 2 olmasının sebebi nedir?

Bedenimizde bakıldığında birçok organ veya uzuvdan simetrik olmak suretiyle ikişer adet olduğu görülür. İki gözümüz, iki kolumuz, iki bacağımız vardır. Hatta bir adet bulunan organlarımızın da çoğu iki lobludur. Akciğerler, testisler, beyin... gibi. Evrimde bunun bir açıklaması var mıdır? Teşekkür ediyorum şimdiden
314 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Öncelikle, simetrik bir düzen kurmak her zaman daha kolaydır. Ayrıca bu organların ikili bulunması sayesinde birine bir şey olduğunda diğeri aynı işlevi yerine getirebilir. Ancak şimdiki soru da, peki ama neden 3 değil de 2, olacaktır:

İkişer tane olmalarının nedeni verimlilik ve doğal seçilimle ilgilidir. Hemen uyduralım: Ancak uydurmadan önce de uyaralım

Tüm Reklamları Kapat

!!! Aşağıda vereceğim örnek anlaşılabilir olması açısından gelişmiş bir canlı olan insandan örnek vermektedir. Ancak evrimsel gerçekler göz önüne alındığında bu sürecin aşağıdaki gibi yaşanmadığı, bu tür organların insan evrimleşmeden çok daha uzun yıllar önce ortaya çıktığı ve zamanla insanı oluşturduğu ve asıl olayın insan örneğinden çok daha uzun yıllar önce ilgili atada gerçekleştiği ancak bu atada verilecek örnek yeterince anlaşılır olmayacağı için insandan örnek verildiği bilinmelidir. !!!

Doğada üç kolu olan, iki kolu olan ve tek kolu olan üç ayrı insan düşünelim. Başlarına öyle bir şey gelsin ki kollarından birisi kopsun. Geriye sırasıyla; 2, 1 ve 0 kollu bireyler kalacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Sıfır kollu yani hiç kolu olmayan birey koluyla yapması gereken işleri yapamayacak ve doğada dezavantajlı duruma düşecektir.

Tek kollu olan insan işleri eskisi gibi yapamayacak, büyük oranda kısıtlanacaktır. Ancak hiç kolu olmayana göre daha avantajlı olacaktır.

Bir kolu koptuğunda geriye iki kolu kalan canlıyı düşünelim. Eğer hiç kolu kopmazsa 3 ayrı kolu olacak ve diğerlerine göre daha çok enerji harcayacaktır. Doğada 3 kollu olmanın sağlayacağı avantaj ise daha düşüktür. Bunu demenin nedeni 3 kollu insanların bugün olmaması. Avantajın daha az olmasının nedeni ise harcanan enerjiye karşılık yapılan işte oluşan verimlilik. Demek ki bu verimlilik 2 kolda en optimum düzeydeymiş ki iki kollu olanlar yaşayıp diğerleri yaşama tutunamamışlardır.

Yukarda kabaca ve yanlış anlaşılabilecek biçimde anlattığım durum bir biyoloji uzmanı veya benden daha bilgili kişilerce açılabilir ve daha doğru bilgilerle donatılabilir. Benim burada anlattığımı soru sahibi de biliyor olabilir. Ancak internette çok uzun yıllar yer bulacak olan bu soruya daha temel bilgiye sahip bir kişinin bile gelme olasılığına karşı bu yazıyı yayınlıyorum. Teşekkür ederim.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Urbilateria kladındaki iki taraflı simetriye sahip olamayan atalardan köken alan ve Ediakaran döneminde evrimleşen Bilateria kladı (Bulunan en eski Bilateria fosili 555 milyon yıl önceye aittir.) bilateral simetriye sahip olan bizlerin atasıdır. Sahip olduğumuz organlarımızın iki taraflı oluşunun kökeni, 300 milyon yıldan daha uzun bir süre önce bilateral simetrik denizel atalarımızda evrimleşmeye başlamasıdır.

Örnek olarak; akciğerler 310 milyon yıl önce simetrik sisteme sahip canlılarda evrimleşmeye başladı, cinsel organlar 400 milyon yıldan uzun bir süre önce evrimleşti. Bilateria kladı canlılarında sefalizsasyonla sinir sistemi merkezi bir bölgeye toplama özelliğine sahipti ve bilateral göz yapısı da bu şekilde olan sinir sisteminde oluşmaya başladı. Bu örnekler gibi pek çok yapımızın simetrik oluşunun sebebi Bilateria'ya ait hayvanlar oluşumuzdur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. G. Balavoine, et al. (2003). The Segmented Urbilateria: A Testable Scenario. Ocford Academic, sf: 11. doi: 10.1093/icb/43.1.137. | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağrı Mert Bakırcı. Amitoz Üremenin, Eşeysiz Üremenin, Eşeyli Üremenin Ve Cinsel Organların Evrimi. (11 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. K. Liem, et al. (2015). Form And Function Of Lungs: The Evolution Of Air Breathing Mechanisms. Oxford Academic, sf: 22. doi: 10.1093/icb/28.2.739. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. Fedonkin, et al. (1997). The Late Precambrian Fossil Kimberella Is A Mollusc-Like Bilaterian Organism. Nature, sf: 4. | Arşiv Bağlantısı
  5. D. Nilsson, et al. (2013). Eye Evolution And Its Functional Basis. Cambridge University Press, sf: 16. doi: 10.1017%2FS0952523813000035. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close