Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
5

Saçları kazıtmanın saçın sağlığına olumlu bir yanı var mıdır?

Saçımı kazıtacağım, az biraz dökülüyor tabii. Saçı kazırsam dışarıdan fiziksel etkilerle dökülen saçların önünü kesmiş olmaz mıyım?
37,122 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fazlı Kontaş
Fazlı Kontaş
3,430 UP
Mühendis

Saç kazıtmak kesin ve net bir cevapla saç dökülmesini önlemez. Bu yıllardır süregelen yanlış bir bilgidir. Aynı zamanda saç kazıtmak saç derisindeki boşluklardan saç çıkarmaz.

Uzun saçların gün içindeki faaliyetlerden dolayı kırılması saç dökülmesi değildir. Kırılan saç teli uzamasına devam edebilir. Saç dökülmesi saçın kökünün zayıflayıp saç derisinden ayrılmasıyla oluşur. Özellikle erkek tipi saç dökülmede DHT(Dihidrotestosteron), saç derisindeki saç kökünü zayıflatıp dökülme başlatır. DHT hormonu; testosteron hormonu ile cildin yüzeyinde bulunan ‘5 alfa-redüktaz’ enziminin birleşmesiyle meydana gelen ve saçta genetik kaybı tetikleyen hormondur. DHT nedeniyle dökülen saçlar bir sonraki evrede daha zayıf çıkıp daha kısa yaşar. Bir süre sonra saç zayıflamasıyla birlikte saç kökleri de küçülüp inaktif hale geçer ve saç oluşumu sonlanır. Bunun için DHT Blocker denilen bu hormonu engelleyen şampuanlar vardır. Aynı hormon erkeklerde prostat hastalığına da etkendir.

Erkek tipi kelliğin asıl sebebi çoğunlukla ya genetik ya da erkek cinsiyet hormonları olan androjenlerdir. En güçlü androjen; testosterondur. Erkeklerde kas kütlesini artıran, kemikleri güçlendiren ve sesleri kalınlaştıran bu hormon; DHT denen farklı bir tip androjene de dönüşebilir. Erkeklerde kellik ve prostat kanseri iki farklı durum olsalar da iyi huylu prostat büyümesine (benign prostatic hyperplasia- BPH) katkıda bulunarak prostat hücresi büyümesini uyarır. Yani; prostat kanserinin hormona bağlı bir hastalık olması ve erkeklerde görülen kelliğin çoğu androjen hormonlarına bağlı androjenik alopesinin (saçkıran) neden olması; androjenlerin her iki durumun gelişiminde de etken olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre bireyde erkek tipi kellik derecesi ne kadar yüksekse prostat kanseri oluşma riski de o kadar yüksek.

Tüm Reklamları Kapat

Son zamanlarda fazlaca karşımıza çıkan "güzellik vitamini" B7'nin, sürekli ve düzenli kullanma halinde saç tellerinde artış sağladığı bir gerçek.

Sonuç olarak, saç kazıtmanın gürleştirmeye ya da dökülmeye hiç bir etkisi veya başarısı yoktur. Erkek tipi kellikte androjenler rol oynar ve hormonal bir sorun fiziksel eylemlerle tedavi edilmez.

2,092 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tim Jewell. What You Need To Know About Dht And Hair Loss. (5 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2021. Alındığı Yer: healthline | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close