Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Üye
3

Kırmızı Asa argümanları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sizce haklılar mı? Değil ise hangi konularda haklı değiller?
2,260 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Bilimin işleyişi, bilimsel yöntem ve bilim felsefesi konularını çarpıtarak saman adam safsatası, cımbızlama safsatası, ardılla doğrulama safsatası, yanlış benzetme safsatası gibi birçok mantıksal safsata/hataya dayalı argüman sundukları için argümanları mantıksal olarak geçerli değil. Yani argümanları temelden hatalı ve mantıksal hatalara dayalı. Diğer dinci kanallardan bir farkları yok ve argümanlarının mantık hatalarını defalarca anlattım zaten bu platformda.

Doğrudan spesifik argümanlarına yönelik ana çarpıtmaların hatasını gösterdiğim cevaplarımın Anlaşmazlıklar Hiyerarşisinde "Ana fikri çürütme" seviyesinde olduğu görülebilir. "Canlı yayında kapışma" ise sıradan bir taktiktir. O türden videolarını da izledim. Karşı argümanlara, özellikle kendi argümanlarının ana fikrini çürüten argümanlara cevap vermeden, önceki safsatalarını tekrar edip aynı şeyleri söyleyip geçiyorlar. Böyle olunca kimse "onları çürütememiş" sadece "boş bir eleştiri yapıp geçilmiş" gibi görünüyor. Ama mantıksal safsataları gösterdiğim kısımlarda okuduklarını ya da dinlediklerini bile tam anlayamadıklarını görebilirsiniz. Eleştirdikleri Evrim Ağacı yazı veya videolarında bile hataları ayrıntılı şekilde açıklanıyor. Bu yüzden bu tür bilim karşıtı gibi gözükmemeye çalışan ama kendi inançlarını pazarlamak için bilimsel yöntemi çarpıtıp "organik bilim" diye sunmaya çalışan kişilerden çok onlara kanan kişilere önem gösteriyorum. Bu çarpıtmalara kanan onlarca, yüzlerce kişinin hatalarını düzelttim ve o kişilerin inançlarını pazarlamak gibi bir dertleri olmadığı için ana fikrin çürütüldüğünü kolayca kabul edebiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Burada doğrudan bir argümanı sormadığınız için genel durumu özetledim.

700 görüntülenme
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
EvrimSever

Evanjelizme dayalı bir seri. Evrim karşıtı ve akıllı tasarım savunuru Duane Gish, Norman Macbeth ve Phillip Johnson gibi Evanjelistlerin bilim hakkında yaydığı dezenformasyon paketinin Türkçe sürümü.

165 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ozan Dark
Ozan Dark
7K UP
evrimsel biyoloji

Öncelikle sundukları şeyler argüman değildir. Argüman olması için içlerinde bilimsel kanıtlar barındırması gerekiyor. Bu topluluk kendi kişisel inançlarından yola çıkarak 150 yıllık bilimsel bir gerçeğe karşı pozisyon alıyorlar. Yaptıkları da bir yandan çok yanlış zaten. Kişisel bir meseleyle yani öznel bir yargıyla nesnel bir yargıyı karşılaştırıp kendi öznel yargılarının nesnel bir olgudan daha gerçek daha mantıklı olduğunu savunuyorlar. Şöyle düşünün; bir araba var ve bu arabanın rengi yeşil, bu nesnel bir yargı değil mi? Herkes görebiliyor, eğer renk körü olan yoksa. Bu arabanın rengi yeşil olmasına rağmen bazı insanlar yeşil rengi sevmedikleri için ya da herangi bir sebepten dolayı kendilerince bir şeyler üretmeye başlarlar. İşte siz renk körüsünüz aslında bu kahverengi gibi. Kendi kişisel meselelerinden dolayı nesnel bir yargıya karşın mantık oyunları yaparak çürüteceklerini sanarlar. Bu olay aslında gerçekten üzücü bir olaydır. Toplumsal olarak her insanın toplum yararı için bir görevi olmalı. Ancak bazen insanlar öznel yargılarından dolayı bazı gerçekleri görmek istemezler. Örneğin Galileo dünyanın döndüğünü bilimsellik çerçevesinde insanlara sunduğunda kimse bunu kabullenemedi. Ancak dünyanın döndüğü bir gerçekti. Ama insanlar kabul etmedi.

558 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sorgulamaya Başla
Halktan birisi... :)

Bence gayet başarılı bir seri. Mantıksal argümanlarının çok akla yattığını düşünüyorum. Argümanları "bilimsel olmamakla" suçlamak anlamsız, zaten seride bilimsel yöntem eleştirilmiş ve tek gerçekliğin buna sıkıştırılmasına karşı çıkılmış. Ciddi iddialar var ve iyi çalışılmış, emek harcanmış.

Bununla beraber seriyi eleştirenleri gördüm ama ciddi manada argümanlarını ele alıp çürüten birisini görmedim. O yüzden "çarpıtma var" diyerek işin içinden çıkılmasını tamamen bir propaganda olarak görüyorum. Adam gayet cesurca serisinin altına yorum olarak gelen bütün itirazlara cevap verdi ve kendisiyle bu hususta görüşmek isteyen herkes ile görüşmeyi kabul etti.

Tüm Reklamları Kapat

Safsata olduğunu düşünen varsa bence bunu ispatlamalı...

105 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close