Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Anekdotal Anlatı Ahmet Alperen Mercan tarafından eklendi
Bir kişinin veya grubun deneyimlerini nesnel ve sağlam bir kanıt gibi sunmaktır.
  • 1. Öncül | Doğru Öncül
    Astral seyahatin yanlış olduğu söylenmiştir.
  • 2. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Soru sahibi, astral seyahate benzettiği kişisel bir deneyim yaşamıştır.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Bu deneyim yaşandığına göre astral seyahat yanlış değildir.
  • 2. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Soru, soru sahibinin gerçekliği ve netliği gösterilemeyen iddiasını en olası sonuç kabul ederek cevaplanmalıdır.
7
Mantık Hatasını Göster
Orijin Paradox
Üye
25

Astral seyahat yalan ise, yok ise benim birebir yaşadığım şeye bilimsel olarak ne diyeceğiz?

Astral seyahat denen olayı ilk duyduğumda tamamen uydurma ve yalan olduğunu düşünmüştüm. Sayılı karakter limitim olduğu icin direk olayı anlatayım, özetle. Sevgilim almanyada yaşıyordu, evini ve odalarını hic görmemiştim. Bir gece rüyamda oraya gittiğini gordum, tüm odaları tek tek dolaştım rüyamda. Sabah uyandıktan bir süre telefonum çaldı. Arayan sevgilimdi. O ana kadar, onu hiç bir zaman o kadar heyacanlı hissetmemiştim. Evine geldiğimi söyleyip gerçek olduğuna dair yeminler ediyordu. Sen
114,137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arsel Berkat Acar
Mimar, Skeptik, Evrim Ağacı Yazarı

Merhabalar,

Öncelikle sorunuz için teşekkür ederim. "Astral Seyahat" konusuna dair Evrim Ağacı üzerindeki makalemize yönlendiren bağlantıdaki yazıdan daha uzun ve detaylı halini 2019'da çıkarttığımız "Şüphecinin El Kitabı"nda ele almıştık (Bölüm IV, iddia no: 14). Fırsatınız olursa okumanızı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Birincisi, elbette açık fikirli olmalıyız bazı konulara karşın, ancak şu düşünceye de açık davranmamız gerekiyor: "Bazen biz de yanılabiliriz" özeleştirisi. Hayatlarımızda pek çoğumuz anlamlandıramadığımız deneyimler yaşıyoruzdur ve bunlar bizlere o kadar gerçekçi geliyor ki, bir başkasına anlatınca deli muamalesi görmekten çekiniyoruz. Hele bilimle ilgilenen arkadaşlara söz edince de alay konusu olmak istemiyoruz çünkü muhtemelen "Olur mu öyle şey!" türünden bir yanıt alacağımızdan eminizdir. Yaşadığınız deneyim "gerçektir", yani beyninizde olan şey burada inkar edemeyiz. Ancak onunla bağlam kurduğunuz konu (yani Astral Seyahat) burada dikkatli bir incelemeyi gerektirmektedir. Yani, deneyimin kendisini gerçek olsa da, onunla bağdaştırdığınız konunun da gerçek olduğu anlamına gelmemektedir. Mesela kimimiz "Uyku Felci" durumunda (halk arasında Karabasan'ı deneyimleyen insanları düşünün), odada bir tür karanlık varlık hissediyoruzdur ya da "Acaba uzaylılar mı kaçırdı beni?" diye düşünüyoruzdur. Ben de uyku felci geçirdim pek çok kez, çok değişik bir deneyim, ama bu bir karabasının varlığını ya da uzaylıların beni kaçırdığını göstermemektedir.

Diyelim ki inat ettim ve size "Hayır! Odamda karanlık bir varlık vardı! Göğüsümün üzerinde oturdu ve baskısını hissettim!" dedim. Bunu nasıl kanıtlayacağız? Benim size söylediklerim kişisel bir deneyim, bir anekdot olmanın dışında ne gibi kayda geçer bir değeri olacaktır bilimsel anlamda? Belki bu konuda kontrollü bir deney yapabiliriz. Odaya hassas ölçekler koyabiliriz, kamera yerleştirebiliriz, vs. Ama bugüne dek bir karabasan kayıtlara geçirilmedi. Astral Seyahat konusunda da "Beden-Dışı Deneyim" (İng.: Out of Body Experience) aynı deneyi yürütebiliriz, ancak burada seyahat eden bizzat bedeniniz değil, hatta ruhunuz da değil (ruh diye karıştıranlar vardır çünkü), bedeninize bir tür "Gümüş Bağ" ile bağlı olan "Eterik Bedeniniz"dir (bilimsel araştırmalarda bunların varlığı görülmemiştir). Ancak eterik bedenin varlığına inananların bir kısmı reel dünyada seyahat ettiğinize değil, astral tabakalar arasında yolculuk yaptığınızı söylerler. Yani astral seyahat inanırların camiasında bile fikir birliği sağlanmamıştır. Örneğin 1970'lerde Ingo Swann adındaki biri Jüpiter'e gittiğini iddia etmişti astral yoluyla, ve orayı tarif etmişti. Ancak söylediklerinin doğruluk oranı %37'yi dahi geçmemişti. Oysa gidip gerçekten görmüş birinin bundan çok daha yüksek bir başarı oranını elde etmesi gerekirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi siz de benzer şekilde daha öncesinde hiç görmediğiniz bir evi gördüğünüzü belirttiniz. Peki duvarın renginden, masadaki objeye, lambaların şeklinden pencere dışındaki manzaraya kadar hangi detayları hatırlıyorsunuz? Ingo Swann yüzeyi hakkında çok fazla şey bilinmeyen Jüpiter'i ziyaret ettiğini söylemişti, ancak siz hayatınızda pek çok ev görmüşsünüzdür, bu nedenle tarifleriniz daha spesifik olabilecek düzeyde olmalı. Bir sonraki deneyimizde mesela bunu yapmaya çalışın, kendinize geldiğinizde oturup tek tek hatırladıklarınızı yazın örneğin. Ancak bunu kontrollü bir deney ortamında gerçekleştiremediğimiz için, gerçekten gidip gitmediğinizi de kanıtlayamıyoruz, bunun da bilincinde olmamız gerekiyor. "Hayır, gitmediniz, yok öyle bir şey, astral seyahat meyahat yalandır" demiyorum, ancak burada bedeninizdeki eterik bedenin varlığından, başka bir ülkeye seyahat ettiğinize kadarki şeyleri nasıl kanıtlayabilirsiniz diye üzerinde düşünmeniz gereklidir, aksi taktirde sadece kişisel bir deneyim (İng.: Personal Experience) yaşamanın ötesine geçmeyecektir söyledikleriniz. Kız arkadaşınızın da varlığınızı hissetmesi de burada bir kanıt yerine geçemez maalesef. İnsanlar uzun yıllardır görüşmedikleri bir arkadaşı rüyalarında gördükten sonraki günün sabahında bir mesaj ya da telefon araması görünce bir tür "Ön Görüde" bulunduklarına inanabiliyor. Oysa biz insanlar binlerce rüyayı esgeçiyoruz, bir tanesi tutarlı olunca bunu bir çeşit "kehanet" gibi yorumlayabiliyoruz. Burada söz konusu kız arkadaşınız, yani sıkça iletişim halinde olduğunuz, bir ilişkide bulunduğunuz bir insandan söz etmekteyiz, haliyle sıkça aklınızda onun olması, onun da aklınızda sizin olması gayet doğaldır, tıpkı rastgele anlarda yaşadığımız "kulak çınlaması" gibi adımızın bir başkası tarafından zikredildiğine inanmamız gibi.

Beyin gerçekten çok ilginç bir organdır. Alkolden, uyuşturucudan, hatta uykusuzluktan ve açlıktan/susuzluktan dolayı çeşitli deneyimler yaşattırır bize. Bunları yaşayınca gerçek olanla olmayanı ayırt etmekte güçlük çekeriz, bunu anlıyorum. Ama bilimsel anlamda nasıl kanıtlarız bir şeylerin varlığını? Bunun da üzerinde düşünmeniz gerekiyor. Ben de seneler öncesinde yatağımda dinlenirken birden pencerenin dışında Azrail'i görmüştüm. İnanılmaz derecede gerçekti, uyanık olduğumu düşünüp korkmuştum, ama işin ilginç yanı şuydu: Neden onu pelerinli, başı kapalı, elinde oraklı ve siyah giyimli şeklinde görmüştüm? Neden tanıdık geliyordu? Çünkü beynim onu hep o imajlarla tanımıştı. Tıpkı sizin daha öncesinde binlerce evi görmüş olmanız ve beyninizin bunu parçalar halinde kaydetmiş olması gibi.

Umarım uzun yanıtım şimdilik yeterli olmuştur, ancak araştırmaya devam etmeli, ve belirttiğim gibi fırsatınız olunca da kitabımızı okumanızı tavsiye ederim çünkü orada da bu konunun detaylarına iniyoruz ve ileriki çalışmalarımızda bu konuya benzerlik gösteren ve kimi insanların "Bir ışık gördüm! Doktorları ameliyathanede üzerimde çalıştıklarını izledim! Cennete/Cehenneme gidip geldim!." diyen insanların NDE yani "Near Death Experience" (Tr.: Ölüme Yakın Deneyimler) konusunu da ele alacağız. :)

5,481 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M.B. Çağrı & B.A. Arsel. (2019). Şüphecinin El Kitabı. ISBN: 978-605-80231-1-6. Yayınevi: Ginko Bilim. sf: 229 - 231.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close