Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Biz canlılar ve 83 milyar ışık yılı genişliğindeki evren, tanrının beyninin sinir hücrelerinden birisi olabilir miyiz?

Bizler ve bilinen bilinmeyen kainatın tamamı aslında tanrının herhangi bir zamanda herhangi bir şekilde ivmelendiği esnada bir sinir ucundan diğer sinir ucuna seyahat etmekte olan bir tanecik olabilir miyiz
164 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Varoluşa ve fizik evrene kendi yüklediğimiz anlam üzerinden bakmayı seviyoruz. Çünkü kendimizi üstün, en akıllı varlıklar olarak görüyoruz. Pek de öyle değil aslında.

Bağırsakta yaşayan bir bakteri için, içinde bulunduğu alan sonsuz bir boşluktur. Onun için 10cm de sonsuz olarak değerlendirilebilir. O da diyebilir ki, ben de belki de çok yüce bir tanrının parçasıyım. Ama bunun cevabını asla anlayamaz. Oluşturduğu bütünü algılama kapasitesinden uzaktır. Biz de uzayı sonsuza yakın bir boşluk olarak algılıyoruz, ancak bütünde ne olduğu ile ilgili bir fikrimiz yok. Varlığımız o kadar anlamsız ufak değersiz ki, neden burada olabileceğimiz konusunda bir çıkarım yapmakta zorlanıyoruz. Bir mitekondri ya da başka organel için de hücre bir evren. O da sadece şartlara uyum sağlayarak yapması gerekeni yapacak algı düzeyinde. Ama bütünde, büyük resimde biyolojik enerji üreteci olarak görev yapıyor. Evrimsel olarak yüksek yapılı canlılığa geçişte en önemli rollerden birine sahip. Ama bunu bilmeye yaklaşamaz bile. Bizler de büyük resmi görmeye uzağız, aslında neyin parçası olduğumuzu bilmiyoruz, kendi gözlemlerimize de (ki evren için bir anlamı neredeyse yok) oldukça güveniyoruz. Biz bütün ışık dalga boyunun 10milyarda birini algılayabilen (geri kalan bütün ışık tayfına körüz), evrenin yüzde 5'inden haberi olabilen (geri kalan kısım klasik gözlemlenebilir madde değil), bir organizmayız.

Varoluşa baktığımızda, yapısal bir örüntü bütünlüğü var ve her zemin, bir üst yapıyı oluşturacak biçimde iç içe geçmiş. Bizlerin de başka bir üst yapıyı oluşturuyor olmamız oldukça muhtemel, aynı bakteri gibi bunu imkansız görüyor olabiliriz. Bizim tanrı tanımımızdaki sorunlar nedeniyle bir noktada bakteri algısının yanında bizim algı seviyemiz tamrısal denilebilir. Ama biz tamrı değiliz. Belki de bizim parçası olduğumuz bütün bize göre tamrı, ama aslında kendi algı düzeyinde o da başka bir bütünü oluşturuyor ve bizden ultra üstün olmasına rağmen o da tamrı değil. O da kendi üst bütünlüğünü tamrı zannediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle konularda kesin, net, mutlak konuşmak hata olur. Kesinlikle öyle değildir, kesinlikle öyledir gibi yargılar la bakan bir zihniyet zaten ilgilenmemeli böyle konularla. Biz sadece üzerine düşünebilir, elimizdeki veriler üzerinden öngörüde bulunabiliriz. Bulunmalıyız da ama arka planda biliyoruz ki net sonuca gitmek çok çok zor.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close