Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!

Yahudi Müşteriler, Genetik Verilerini Çaldıran 23andMe Firmasını Topluca Dava Etmeye Hazırlanıyor!

23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!
4 dakika
3,660
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar 15 milyon civarında insan, kökenlerini keşfedebilmek ümidiyle salyalarını 23andMe firmasıyla paylaştı. Şimdi, başta 1 milyon civarında Yahudi müşteri olmak üzere, birçoğunun genetik verileri "dark web" üzerinden erişilebilen bir CSV dosyası olarak, "Ünlülerin Ashkenazi DNA Verisi" adıyla yayınlandı. Bu Yahudi müşteriler, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı 23andMe firmasını toplu olarak dava etmeye hazırlanıyorlar.

Hacker, geçtiğimiz ay çevrimiçi bir forumda milyonlarca 23andMe kullanıcısının isimlerini, konumlarını ve etnik kökenlerini satmayı teklif etti. İnşa ettiği listede özellikle de Yahudilere ait genetik veriler vardı. 23andMe, Washington Post'a sızıntının gerçek veriler içerdiğini doğruladı. Firma, saldırganın 23andMe hesaplarına girmek için diğer sitelerden sızdırılmış kullanıcı adı-şifre kombinasyonlarını kullandığını düşündüğünü söyledi. Yani 10 farklı web sitesi için aynı şifreyi kullanıyorsanız ve bu sitelerden biri hacklenirse, aynı kullanıcı bilgilerinizle 23andMe verilerinize erişmek de mümkün olabiliyor.

23andMe, veri gizliliği ve güvenlik endişeleri nedeniyle ilk kez ateş altında kalmıyor. Yerel polisin 2018 yılında seri katil olduğuna inanılan bir adamı tutuklamak için DNA veri tabanını kullanmasının ardından, Ancestry ve 23andMe gibi genetik test şirketleri, müşterilerinin genleriyle ilgili bilgileri sigorta acenteleri de dahil olmak üzere dış şirketlere vermeden önce kolluk kuvvetlerinin taleplerini ilan etmeye ve müşterilerin "ayrı açık rızasını" almaya başlayacaklarına söz vermişti.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik test şirketlerinin topladığı bu tür bilgiler şu anda ABD'nin sağlık gizliliği yasası olan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPAA) tarafından korunmuyor. 23andMe, gizlilik politikasında üçüncü taraf veri paylaşımına hala izin veriyor.

İşte şimdi, İsrail ile Filistin arasındaki savaş tüm dünyanın gündemindeyken, başta Yahudi müşteriler olmak üzere 1 milyona yakın genetik verinin bir hacker tarafından derlendiği tespit edildi. CSV dosyasındaki veriler, 23andMe kullanıcılarının hesap kimlikleri, tam adları, cinsiyetleri, doğum tarihleri, DNA profilleri, konumları ve bölge ayrıntılarına ilişkin bilgiler içeriyordu. Hackerın neden özellikle Yahudileri hedef aldığını bilmek zor; ancak bu, son dönemde yeniden yükselişe geçen antisemitizmin bir uzantısı olabilir: Anti-Defamation League'in iddiasına göre, geçtiğimiz on yıl içinde ABD'deki antisemitik olayların sayısı neredeyse %500 arttı - ki bu olaylara taciz, saldırı ve vandalizm de dahil. ADL raporu, 2022 yılında üniversite kampüslerindeki antisemitik faaliyetlerde %41'lik bir artış olduğunu ve ilk ve ortaöğretimde de %49'luk bir artış olduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz hafta, orijinal bilgisayar korsanı gönderiyi geri çekmeye karar verdi ve bunun yerine çalınan 23andMe verilerinin veri profillerini satmaya başladı. Ancak diğer hackerlar, 23andMe'nin orijinal sızıntısını siber suç toplulukları ve forumlarında paylaşmaya devam ettiler.

Dava Yağmuru!

Platform üyeleri, veri hırsızlığını mümkün kılan veri paylaşımı ayarını gönüllü olarak etkinleştirmiş olsalar da, herkes, dahili veri paylaşımı riskinin firmayı koruma katmanları yerleştirme sorumluluğundan muaf tutması gerektiğini kabul etmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda, hesaplarında 2FA'yı etkinleştirerek ve güçlü ve benzersiz bir şifre kullanarak uygun güvenlik uygulamalarını takip eden birçok kişinin verileri yine de siber suç forumlarına sızdı.

Kaliforniya'da 23andMe'nin verilerini koruyamaması nedeniyle oluşan zararın giderilmesini talep eden en az dört toplu dava başvurusu (Santana, Eden, Andrizzi, Lamons) yapılmıştır.

Davalar, şirketin güvenlik olayı, müşteri veri güvenliğinin mevcut durumu, ağ ihlalinin süresi ve siber saldırının tam mekanizması ile ilgili resmi duyurusunda bilgi eksikliğini vurgulamaktadır.

Ayrıca 23andMe, ağını anormal faaliyetlere karşı izlemeye yardımcı olacak ve potansiyel olarak izinsiz girişi çok daha erken durdurmak için harekete geçecek yeterli güvenlik önlemlerini uygulamadığı için eleştirilmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yasal işlemler, hassas tıbbi verileri yöneten bir şirket olan 23andMe'nin, sektördeki çok sayıda yüksek profilli ihlal göz önüne alındığında, bu tür verilerin yüksek değerinin altını çizen yüksek siber güvenlik tehditlerinin farkında olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Davacılar, 23andMe'den iade; ömür boyu kredi izleme; fiili, telafi edici ve yasal zararlar ve cezalar; cezai tazminatlar ve avukatlık ücretlerinin karşılanması dahil olmak üzere çok çeşitli mali ödemeler talep etmektedir.

Şikayetlerden biri, diğer çeşitli yardım taleplerine ek olarak, nominal tazminatları 1.000$ ve cezai tazminatları toplu dava üyesi başına 3.000$ olarak tanımlamaktadır.

Şimdi Ne Olacak?

23andMe, müşterilerine gönderdiği bir e-postada, gizli bilgilerinin hackerlara kaptırılmasıyla başa çıkmak için şifreleri değiştirmek ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak gibi ipuçları sundu. Ama bu yeterli mi? Diğer uzmanlar, temel bilgilerin ötesinde, araştırmalar için DNA'nızın kullanılmasına izin vermemenizi ve hatta gen dizileme şirketlerinden tamamen vazgeçmenizi tavsiye ediyor.

Elbette, eğer insanlar genlerini diziletmeyi bırakırsa, o zaman DNA şirketleri de epey zora girer; çünkü genlerini diziletmeyi seçenlerin uzun zamandır kayıp olan kuzenlerini bulmaları giderek zorlaşır. Günümüzde aile geçmişleriyle ilgilenen kişiler, 23andMe kadar eğlenceli olmasa da aynı özelliklerin çoğunu sunan Ancestry.com üzerinde aile ağaçlarını doldurmak için mezarlıklarda dolaşıyor ve ölüm belgelerini inceliyorlar.

23andMe soygunu, bize dijital çağda mahremiyetimizin ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatıyor - tabii herhangi bir mahremiyetimizin var olduğunu varsayarsak... Bazı uzmanlar DNA şirketlerinin, bireylerin sağlık bilgilerini yetkisiz kullanım, erişim ve ifşadan koruyan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası'ndaki kural ve düzenlemelere tabi olması gerektiğini öne sürüyor. Ancak hiçbir yasa, belki de hiçbir zaman yakalanamayacak olan bilgisayar korsanlarının önünde bir engel değil. Gelecekte hackerlar, insan bile olmayacak.

Tüm Reklamları Kapat

2016'daki bir hacker kongresinde, bilgisayarların yapay zeka tarafından savunulan programları hacklemek için birbirleriyle yarıştığı Cyber Grand Challenge adlı bir oyun oynandı. Bu yılın başlarında Harvard Magazine'de yer alan bir haberde şöyle anlatılıyor:

O gün yaşananlar, yapay zekaların insanüstü bir hız, kapsam, ölçek ve karmaşıklıkla güvenlik açıklarını bulup istismar edebilecekleri çok da uzak olmayan bir geleceğe dair sarsıcı bir bakıştı. Geleceğin bu yapay zeka korsanları bilgisayarlarla sınırlı kalmayacak. Finansal, siyasi ve sosyal sistemleri akıl almaz şekillerde hackleyecekler ve insanlar çok geç olana kadar bunun farkına bile varmayabilecekler.

Bu açıdan düşününce, sivrisinek ısırıkları nedeniyle kaşınma ihtimalinizin diğer insanlardan daha yüksek olup olmadığını bilmenin birdenbire önemsizleştiğini görebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 13
  • Korkutucu! 11
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 4
  • Güldürdü 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 22:47:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15875

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!. (14 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15875
Bakırcı, Ç. M. (2023, October 14). 23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15875
Ç. M. Bakırcı. “23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15875.
Bakırcı, Çağrı Mert. “23andMe Hacklendi ve Başta 1 Milyon Yahudi Olmak Üzere Milyonlarca Kişinin Genetik Verileri Sızdırıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 14, 2023. https://evrimagaci.org/s/15875.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close