2.2 Milyon Yıl Önce Yaşanan Bir Süpernova, İzlerini Antik Bakteriler Üzerine Bıraktı!
Okyanusun dibindeki tortuda antik bakterilerde saklanan, günümüzden 2.2 milyon yıl önce meydana gelmiş bir süpernova sonucu dünyaya ulaşan demir izotopları bulundu. Bakterilerde bulunan bu süpernova kalıntılarının izleri doğrulanırsa, spesifik bir yıldızın patlayışıyla ilişkilendirilen ilk biyolojik kanıt olarak bilim tarihine geçebilir.
2004 yılında bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun tabanındaki bir tortuda dünyaya ait olmayan demir-60 izotopunu bulduklarını açıklamışlardı. Bu izotopun zaman içinde bozulma oranını kullanarak dünyaya ne kadar zaman önce geldiğini hesapladılar. Sonuç bu demirin kaynağının dünya yakınlarında gerçekleşen bir süpernova olduğunu işaret ediyordu.
Bishop, bu patlamanın işaretlerini dünyadaki fosil kayıtlarını inceleyerek bulunup bulamayacağını merak etti. Doğadaki demiri 100 nanometre genişliğinde manyetik kristal üretmek için kullanan bazı bakteri türleri bu araştırmadaki doğal adaylardı. Bu manyetik kristalleri, bakteriler dünyanın manyetik alanına uyum sağlamak ve kendilerine uygun koşullara sahip yerleri bulmak için kullanır. Bu “manyetotaktik” bakteriler deniz tabanındaki tortularda yaşar.
Böylece Bishop ve meslektaşları, Pasifik Okyanusunun doğu ekvatoral kısmından 1,7-3,3 milyon yıl öncesinden kalma tortu parçaları elde ettiler. Bu örnekleri 100,000 yıllık dönemlere ait olacak şekilde ayırarak aldılar. Demir-60 izotopunu seçip, biyolojik kaynaklı olmayan demiri seçmeyen toprak yıkaması benzeri bir kimyasal teknik uyguladılar. Daha sonra bilim insanları, bu örneklere kütle spektrometresi uygulayarak demir-60 varlığını araştırdılar. Demir-60 vardı! Denver’daki toplantıda Bishop, gazetecilere şöyle söyledi:
Bir şeyler var gibi görünüyordu.
Demir-60 seviyesi çok azdı fakat görüldüğü yerler sadece 2,2 milyon yıllık katmanlardı. Bishop’un dediğine göre bu bariz demir-60 varlığı, süpernova gerçekleştikten sonra atmosferi ışık hızına yakın hızda geçerek denize yağan radyoaktif kalıntıların bakteriler tarafından manyetite (Fe3O4) dönüştürülmesi sonucu kalanlar olabilir.
Yapılan bir araştırmanın sonucu patlayan yıldızın güneşten 130 parsek (424 ışık yılı) uzaklıktaki Scorpius–Centaurus yıldız takımından olabileceğini işaret etse de, kimse hangi yıldızın patlamış olabileceğinden emin değil. Topeka, Kansas’daki Washburn Üniversitesi’nden bu çalışmada yer almayan astrofizikçi Brian Thomas şöyle söylüyor:
Bu konu hakkında gerçekten çok heyecanlıyım. Güzel olan şey, bunun doğrudan belirli bir doğa olayına bağlı olması.
Bishop ise sözlerini şöyle bitiriyor:
Bana göre felsefi açıdan cazibesi, gezegenimizin fosil kayıtlarında böyle bir izin bulunabiliyor olmasıdır.
Bishop ve takımı şu anda yine Pasifik Okyanusunda ikinci bir yerde demir-60 sinyali üzerine çalışma yapıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 14:20:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3716
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Nature. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.