Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!

6 dakika
2,412
2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!
Tüm Reklamları Kapat

300 bilim insanı tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, ozon tabakasını incelten maddelere karşı gerçekleştirilen ortak uluslararası hareket sayesinde Dünya’nın koruyucu ozon tabakası önümüzdeki birkaç on yıl içinde daha da iyileşme sürecinde olacaktır.

2014 Ozon Tabakasının İncelmesi Bilimsel Değerlendirme raporunun özet dokümanı olan Karar Vericiler İçin Risk Değerlendirme, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan ve dört yıldır yapılan ilk kapsamlı güncellemedir. 

Hassas bir gaz kalkanı olan stratosferik ozon tabakası, Dünya’yı Güneş’in zararlı mor ötesi (ultraviyole) ışınlarından korur. Montreal Protokolü ve bağlantılı anlaşmalar olmasaydı ozon tabakasını incelten maddelerin atmosferdeki seviyeleri 2050 yılına kadar on kat artabilirdi. UNEP açıklamalarına göre, küresel modeller esas alınarak yapılan çalışmalar sonucunda, Protokol 2030 yılına kadar yılda 2 milyon deri kanseri vakasını önlemiş, insan gözü ve bağışıklık sistemi hasarını engellemiş ve doğal hayatı ve tarımcılığı korumuş olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Ozon tabakasını incelten maddelerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının küresel iklim üzerinde olumlu bir ikincil etkisi olmuştur, çünkü bu ürünlerin çoğu aynı zamanda kuvvetli birer sera gazıdır. Bununla birlikte değerlendirme raporu, kullanılmaya başlanan bazı alternatif maddelerin, kendilerinin de kuvvetli birer sera gazı olmaları nedeniyle, bu kazançları azaltma potansiyeli taşıdıkları konusunda uyarıda bulunmaktadır. Değerlendirmede ayrıca söz konusu alternatiflerin iklim üzerindeki zararlı etkilerinden kaçınmak için makul yaklaşımlar da belirtilmektedir. BM Genel Sekreter Başyardımcısı ve UNEP İcra Direktörü Achim Steiner konu hakkında şunları söylüyor:

Ozon tabakasının yüzyılın ortalarına doğru iyileşme sürecinde olacağına dair olumlu göstergeler bulunmaktadır. Dünyanın en başarılı çevre anlaşmalarından biri olan Montreal Protokolü, stratosferik ozon tabakasını korumuş ve gazlar tarafından tutularak artan UV radyasyonun Dünya yüzeyine erişmesini önlemiştir. Ancak karşı karşıya olduğumuz sorunlar hâlâ çok büyüktür. Montreal Protokolü’nün başarısı, sadece ozon tabakasının korunması ve iyileştirilmesi için değil aynı zamanda iklim için de daha fazla önlem alınmasını teşvik etmelidir. BM Genel Sekreteri, iklim konusunda küresel bir eylem başlatma girişimi için 23 Eylül 2014’te New York’ta devlet başkanlarını ağırlayacaktır. Somut başarılarıyla Montreal Protokolü birlikteliği, küresel ortak varlıklarımızın korunmasını güvence altına almak için gerekli ana unsurların küresel işbirliği ve ortak hareket olduğuna dair yeterli kanıt sunacak durumdadır.

WMO Genel Sekreteri Michel Jarraud ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Ozon tabakası konusunda gerçekleştirilen uluslararası eylem, büyük bir çevresel başarı öyküsüdür. Bu bizi daha da büyük bir sorun olan iklim değişikliğini ele almada aynı düzeyde ivedilik ve birlik göstermemiz için teşvik etmelidir. Son değerlendirme, politika belirleyicilere ozon tabakasıyla iklim arasındaki girift ilişki hakkında ve gelecek kuşaklar için dünyadaki yaşamı korumak amacıyla ortaklaşa desteklenen tedbirlere duyulan ihtiyaç konusunda gerekli bilimsel dayanakları sunmaktadır. İnsanoğlu, faaliyetleriyle atmosferin bileşimini değiştirmeye devam edecektir. Bu nedenle WMO’nun Küresel Atmosfer İzleme Programı, çevresel değişiklikleri anlamak ve en sonunda da tahmin etmek için gerekli bilimsel verileri sağlamak üzere son 25 yıldır yaptığı çok önemli gözetleme, araştırma ve değerlendirme çalışmalarına devam edecektir.

Ana Bulgular:

Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü gereğince alınan önlemler, ozon tabakasının 1980’lerdeki kontrol düzeylerine dönmesine olanak tanımaktadır.

  • • Montreal Protokolü’ne tümüyle uyulduğunda, orta enlemler ve Kuzey Kutup Bölgesi üzerindeki ozon tabakası yüzyılın ortalarından önce, Antarktika üzerindeki ise bir müddet daha sonra 1980’lerdeki kontrol düzeylerine -ozon tabakasının önemli ölçüde incelmesinden önceki değerlere- çekilmesi beklenmektedir.
  • • Montreal Protokolü ve bağlantılı anlaşmalar, bir zamanlar buzdolabı, aerosol kaplar, yalıtım köpüğü ve yangın söndürme gibi ürünlerde kullanılan kloroflorokarbon ve halon gazlarının atmosferdeki fazlalığının düşmesine neden olmuştur.
  • • Toplam ozon sütunu, 1980’lerde ve 1990’ların başlarında dünyanın çoğu yerinde zayıflamıştır. 2000 yılından beri göreceli olarak değişmeden durmaktadır, ancak son zamanlarda gelecekte iyileşeceğine dair göstergeler bulunmaktadır.
  • • Ozon tabakasını incelten maddelerin salımı durdurulduğu halde bu maddeler hâlâ atmosferde var olduklarından her ilkbaharda Antarktika üzerindeki ozon deliği oluşmaya devam etmekte, bu yüzyılın büyük bir kısmında da oluşmaya devam etmesi beklenmektedir.
  • • 2011 kışı ve ilkbaharında Kuzey Kutbu stratosferi özellikle soğuktu, bu koşullar altında beklendiği üzere büyük bir ozon incelmesi oluşmuştur.
  • Montreal Protokolü ile sağlanan iklimsel faydalar, ozon tabakasını incelten maddelerin yerine kullanılan HFC’lerin (hidroklorokarbonlar) öngörülen salımı ile önemli ölçüde azalabilir.
  • • Montreal Protokolü, küresel sera gazı salımının azalmasına büyük katkı sağlamıştır. 1987’de ozon tabakasını incelten maddeler, yılda yaklaşık 10 milyar ton CO2’e eşdeğer salıma neden olmuşlardı. Montreal Protokolü bu salımları yüzde 90 oranında azaltmıştır. Bu düşüş, iklim değişikliğine dair Kyoto Protokolü’nün ilk taahhüt süresi (2008-2012) için belirlediği yıllık salım azaltımı hedefinin yaklaşık beş katıdır.
  • • Hidroflorokarbonlar (HFC’ler) ozon tabakasına zarar vermezler, ancak çoğu kuvvetli birer sera gazıdır. Hâlihazırda yılda yaklaşık 0,5 milyar ton CO2’e eşdeğer salıma neden olmaktadırlar. Bu salımlar, yılda yaklaşık yüzde 7 oranında artış göstermektedir. Artışları önlenmezse gelecek yıllarda çok önemli ölçüde iklim değişikliğine neden olmaları beklenmektedir.
  • • Günümüzde kullanılan küresel ısınma potansiyeli yüksek HFC karışımlarının küresel ısınma potansiyeli düşük alternatif bileşiklerle veya bambaşka teknolojilerle değiştirilmesi bu olası sorunu kısıtlayacaktır. Her yıl Antarktika’da oluşan ozon deliği, yaz mevsiminde güney yarı küredeki yer yüzeyi ikliminde önemli değişikliklere yol açmıştır.
  • • Ozon tabakasındaki incelme, alçak stratosferin soğumasına neden olmuştur ve çok büyük ihtimalle bu, son yıllarda yaz mevsiminde güney yarı küredeki hava akımlarında gözlenen değişikliklerin başlıca nedenidir, tabii bağlantılı olarak yer yüzeyi sıcaklığına, yağışlara ve okyanuslara etkilerinin de.
  • • Ozon tabakası incelmesinin daha küçük olduğu kuzey yarı kürede ise stratosferik ozon tabakası incelmesi ile troposferik iklim arasında güçlü bir bağ yoktur. CO2, azot oksit ve metanın ozon tabakası üzerinde gittikçe artan bir etkisi olacaktır.
  • • Ozon tabakasına 21. yüzyılın ikinci yarısında ne olacağı, önemli ölçüde, atmosferdeki uzun ömürlü üç ana sera gazı olan CO2, metan ve azot oksit konsantrasyonlarına bağlıdır. Genel olarak CO2 ve metan küresel ozon düzeylerini artırma eğilimindedir. Buna karşın, gıda üretiminin bir yan ürünü olan azot oksit hem güçlü bir sera gazıdır hem de güçlü bir ozon tabakasını incelten gazdır ve büyük olasılıkla gelecek yıllardaki ozon tabakası incelmelerinde çok önemli olacaktır. 

Notlar

2014 Ozon Tabakası İncelmesinin Bilimsel Değerlendirme raporu, 36 ülkeden 282 bilim insanı tarafından hazırlanıp incelenmiştir (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Komorlar, Kore, Kosta Rika, Küba, Malezya, Norveç, Polonya, Rusya, Togo, Yunanistan, Yeni Zelanda, Zimbabve).

Ozon değerlendirmesinin eşbaşkanları: Prof. Ayité Lô Nohende Ajavon, Lomé Üniversitesi, Togo; Prof. John Pyle, Cambridge Üniversitesi ve Ulusal Atmosferik Bilim Merkezi, Birleşik Krallık; Dr. Paul Newman, NASA/ Goddard Uzay Uçuş Merkezi, ABD; Prof. A.R. (Ravi) Ravishankara, Colorado Eyalet Üniversitesi, ABD.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:29:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2840

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. UNEP, et al. 2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!. (16 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2840
UNEP, -., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 16). 2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2840
-. UNEP, et al. “2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 16 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2840.
UNEP, ---. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “2014 UNEP Raporlaru, Ozon Tabakasının İyileşme Sürecinde Olduğunu Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, October 16, 2014. https://evrimagaci.org/s/2840.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close