Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!

2 dakika
2,344
2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

John O'Keefe, May-Britt Moser ve Edvard Moser, "beyin içerisinde yer algılama görevi yapan hücrelerin keşfi" konulu çalışmalarından ötürü 2014 Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülü'ne layık görüldü!

University College London'da bir bilişsel sinirbilimci olan O'Keefe ödülün yarısını alacak. Birbirleriyle evli olan May-Britt ve Edvard Moser çifti ise, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (NTNU) görev yapan sinirbilimciler ve ödülün diğer yarısını paylaşacaklar. Ekip, bir bütün olarak beyinde bulunan içsel bir konumlandırma sisteminin keşfinden ötürü bu ödüle layık görüldü. O'Keefe "yer hücreleri" olarak bilinen hücrelerin keşfiyle, Moser çifti ise "ızgara hücreleri" olarak bilinen diğer bir grup hücrenin keşfi nedeniyle ödülü almaya hak kazandı. Nobel Vakfı, yaptığı bir basın açıklamasında şöyle söylüyor:

John O'Keefe, May-Britt Moser ve Edvard Moser'ın keşifleri, filozof ve bilim insanlarını asırlardır meşgul eden bir sorunu çözmüştür. Soru şuydu: Beynimiz, etrafımızı saran çevrenin haritasını nasıl çıkarır ve karmaşık bir çevrede nasıl yönümüzü buluruz?

Moser'ların iş arkadaşı olan ve NTNU Sinirbilim Sistemleri Merkezi ve Sinirsel Hesaplama Merkezi'nde görev alan Menno Witter, çift ile ilk olarak 1990'larda, Oslo Üniversitesi'nde okurlarken tanışmış. Witter, o zamanlarda Amsterdam Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapıyordu. Çiftin bu büyük başarısını şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yaptıkları çalışmalar, muhtemelen insanlar da dahil olmak üzere canlı türlerinin çevreleri içerisinde yön bulmalarını sağlayan, beyinlerimizde yer alan sinirsel kodların keşfine büyük katkılar sunmuştur. Hepimiz çok ama çok memnunuz, çünkü Moser çiftine verilen bu ödül, bu cemiyetin içerisinde olan her birimizin yaptığı işlerin ne kadar prestijli ve önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca bunun Norveç biliminin üst düzeylere çıktığının bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.

Fransa'da bulunan Aix-Marseille Üniversitesi'nde bilişsel sinirbilimci olan Francesca Sargolini de, Moser çiftinin yanında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştı. Şöyle anlatıyor:

Laboratuvarları muhteşem, teşvik edici bir atmosfere sahipti. Moser çifti, beynimizin nasıl işlem yaptığını ve uzay algısına yönelik bilgilerimizi nasıl değerlendirdiğini anlamamıza büyük katkılar sağladı. Bu bilgiler sayesinde canlıların nasıl etraflarında hareket edebildiklerini anlayabiliyoruz.

John O'Keefe ise sinirbilim alanındaki köşebaşı taşlarından biri olarak görülen bir sinirbilimci. Başarıları, Kraliyet Cemiyeti'ne ve Birleşik Krallık Tıp Bilimleri Akademisi'ne kabul edilmesi, 2001 yılında Feldberg Vakfı Ödülü, 2006 yılında Grawemeyer Ödülü, İngiliz Sinirbilim Derneği Üstün Katkı Ödülü, 2008 yılında Avrupa Sinirbilimleri Federasyonu European Journal of Neuroscience Ödülü, yine 2008 yılında Gruber Sinirbilim Ödülü, 2013 yılında Louisa Gross Howitz Madalyası (ki bunu da Moser çiftiyle birlikte almıştı), 2014 yılında Kavli Madalyası gibi ödüllere layık görülerek onurlandırıldı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:17:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2788

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Sharlack, et al. 2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!. (7 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2788
Sharlack, M., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 07). 2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2788
M. Sharlack, et al. “2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 07 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2788.
Sharlack, Molly. Bakırcı, Çağrı Mert. “2014 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Yerleri Hatırlamamızı ve Yön Bulmamızı Sağlayan Nöronların Keşfi, Nobel Ödülü'ne Layık Görüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/2788.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close