Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!

2 dakika
4,436
17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!
Tüm Reklamları Kapat

Bilimi gerçekten odak noktasında tutan liselerdeki birçok öğrenci gibi, Andrew Jin de insan evrimine ilgi duyuyordu. Ancak Jin, Intel'in Bilim Yeteneğini Arıyoruz isimli yarışmasının 2015 ayağında 150.000 dolarlık ödülü alan 3 kişiden birisi. Yani Jin, bilime birçok akranından daha da fazla ilgi duyuyor. 2015 itibariyle lise son sınıfta okuyan Jin, projesi için makina öğrenmesi algoritmaları geliştirerek insan genomundaki mutasyonları tespit etmeyi başardı. Bu mutasyonların HIV, şizofreni ve menenjit gibi hastalıklarla mücadele etmemizi sağlayacak ilaçların geliştirilmesinde kullanılabileceği düşünülüyor. Jin, başlangıçta insanların son 100.000 yılda nasıl evrimleştiğini ortaya çıkarmak istiyordu. Şöyle anlatıyor:

Sadece meraktan yapıyordum. Doğal Seçilim ve evrim üzerine düşünmeye başladım ve teori hakkında ne kadar fazla şey bildiğimizi düşündüğümüzü gördüm. Ancak gerçekte, pek de bir şey bilmiyoruz. Hangi mutasyonların karmaşık ve gelişmiş insanlar haline gelmemizi sağladığını merak ediyordum.

Jin, bu merakını gidermek için, dünyanın farklı yerlerinden alınmış 179 insan DNA dizisini inceleme kararı aldı. Her bir DNA dizisi 3 milyar baz çifti içermekteydi. Bu, bilgisayar olmaksızın inceleyebileceğinizden çok daha büyük bir sayıdır. Dolayısıyla bir makina öğrenme algoritması (bir çeşit yapay zeka yazılım türü) geliştirdi ve potansiyel olarak adaptif 130 mutasyon keşfetti. Bu mutasyonlar, bağışıklık sistemimizin tepkisi ve metabolizma gibi özelliklerimizle ilgiliydi. Bunların her biri, insanın evriminde büyük rol oynamıştı.

Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) bir yaz programına katılan Jin, araştırmasını daha da derinleştirerek mutasyonların sayısını bir avuca indirdi. Bu mutasyonlar arasında menenjit direnci ve grip ile HIV gibi virüslere daha fazla direnç sağlayan mutasyonlar da bulunuyordu. Bu mutasyonlar, yeni ilaçların geliştirilmesinde ilaç firmalarının işlerine yarayabilecek türdendi.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte adaptif/faydalı mutasyonları araştıran Doğal Seçilim çalışmaları yapılmıştı. Ancak Jin, bulgularının büyük bir kısmının yeni olduğunu söylüyor. Tabii ki, büyük ilaç firmalarıyla sohbet etmeye başlaması için henüz alması gereken çok yol var. Şöyle söylüyor:

Bu mutasyonların hastalık direnci gibi konularda işe yaradığını gösteren çok ama çok güçlü deliller var. Ancak bunu doğrulamak için bazı biyolojik deneyler yaparak onların koruyucu mekanizmalarını ortaya çıkarmam gerekiyor. Şu anda yapmak istediğim de bu.

Üniversiteye girdiğinde (henüz nereye gitmek istediğini bilmiyor) bilgisayar bilimi veya biyoloji okumak istediğini belirtiyor. Ancak başarılı olduğu tek sahalar bunlar değil: Jin, aynı zamanda Carnegie Hall'da konser vermiş başarılı bir piyanist ve aynı zamanda bir izci.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: FastCoexist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 05:21:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3453

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
Kaynaklar ve İleri Okuma
Kategoriler ve Etiketler
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Schwartz, et al. 17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!. (31 Mart 2015). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3453
Schwartz, A., Bakırcı, Ç. M. (2015, March 31). 17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved January 12, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3453
A. Schwartz, et al. “17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3453.
Schwartz, Ariel. Bakırcı, Çağrı Mert. “17 Yaşındaki Çocuk, HIV ve Menenjit ile Mücadele Etmemizi Sağlayacak Mutasyonları Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 31, 2015. https://evrimagaci.org/s/3453.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close