Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler?

Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler? Pixabay
Sığın
4 dakika
200
Tüm Reklamları Kapat

Alaska'da bir kapı zili kamerasına yakalanan, bir sığının bir anda boynuzlarını döktüğü ve ani bir olay karşısında ürkerek gecenin karanlığında kaybolduğu görüntülerin ardından dünyanın her yerinden insanlar, bu olayın nedenini sorgulamıştı.

Kapı zili kamerasına yakalanan sığının söz konusu videosu.
NBC News

Sığınlar, dünyanın en büyük geyik türüdür; erkekleri omuz hizasında yaklaşık 180 santimetreden daha uzun olabilir ve 36 kilogramı bulan boynuzlarıyla ağırlıkları 800 kilogram civarına ulaşabilir.

Montana Üniversitesi'nde bir yaban hayatı biyoloğu olan ve Blackfeet Kabilesi'nin (Montana'da bir Amerikan Yerlisi kabilesi) bir üyesi olan Landon Magee, sığınlardan şöyle bahsediyor:[1]

Tüm Reklamları Kapat

Sığınların yaşam alanlarında bulunmak biraz tehlikelidir. Özellikle de yavruları olan bir dişi sığına yaklaşacak olursanız hayvanın sinirlenmesi işten bile değildir.

İnsanlar tarafından pek şahit olunmasa da boynuzlarını dökmek erkek sığın, geyik, Kanada geyiği ve Cervidae familyasının diğer üyeleri için son derece normaldir ve bu olayı her yıl yaşarlar. Cinsiyet açısından tek istisna ise dişi Ren geyikleridir, onlar da familyanın erkekleri gibi boynuz sahibi olur ve dökerler. Maine İç Su Balıkları ve Vahşi Yaşam Departmanı'nda sığınlar üzerine çalışan biyolog Lee Kantar, şunları söylüyor:

Erkek bir sığının boynuzları, doğumundan bir yıl kadar sonra büyümeye başlar ve genel olarak her yıl şekil ve hacimce gelişir. 11 yaşlarına girene kadar gelişim devam eder, sonrasında ise minimum düzeye iner.

Her Hayvanın Boynuzu Aynı mı?

Çoğu insan, çiftlik hayvanlarının boynuzlarıyla geyik, sığın gibi hayvanların boynuzlarını bir tutmak gibi bir yanılgıya düşer; fakat işin aslına bakıldığında bunların arasında büyük bir fark vardır.

Koç, keçi, inek ve daha pek çok memeliyi süsleyen boynuzlar aslında direkt olarak kafataslarının bir parçasıdır ve asla dökülmezler. Bizim de saç ve tırnaklarımızda bulunan bir protein olan keratinden oluşurlar; ölüdürler ve tabanlarına yeni maddeler eklendikçe her yıl büyürler. Yaklarda ve bazı antilop türlerinde dişiler de bu kafatası çıkıntılarına sahiptir.[2]

Bu cansız yapıların aksine, çatal boynuzlar yaşam doludur. Maine'de sığın yavrularını yakalamak için kar fırtınasını bekleyen Kantar, bir e-postasında şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çatal boynuzlar ilkbaharın başlarından yaz sonuna kadar hızla büyüyüp gelişen, yüksek oranda damarlanmış dokulardır.

Yılın çoğunda, boynuzların olması gereken bölge ince, kadifemsi kıllarla kaplıdır. Ve bu bölgenin altında, alttan alta büyüyen kemik yapısı için kalsiyum, fosfor ve diğer besinleri taşıyan kanla dolu damarlar bulunur. Boynuzların oluşumu içinse bu kadife bölgedeki dokunun ölmesi ve hayvan tarafından kazınması gerekmektedir, böylece dövüşe hazır kemikleri ortaya çıkabilir.

Çatal boynuzların oluşumu ve gelişimi memeliler sınıfında en hızlı oluşan veya gelişen doku olarak bir Guinness Dünya Rekoruna sahiptir.[3] Yaz döneminde, yani sürecin pik noktasında boynuzlar, günde neredeyse 2.5 santimetre kadar uzayabilir.

Boynuzlar Neye Yarıyor?

Boynuzlar çoğunlukla birer silah olarak görülse de aslında üremek için gelişmiş enstrümanlardır. Bir dişi için rekabete girişileceği sırada küçük boynuzlara sahip bir erkek, büyük boynuzlara sahip bir erkek tarafından kolaylıkla caydırılabilir. Kantar'a göre dişi, heybetli boynuzlara sahip bir erkeği fiziksel olarak daha formda algılayabilir ve onunla çiftleşmeyi tercih edebilir.

Sığınlar, yalnızca aynı büyüklükteki iki erkek karşı karşıya geldiğinde dövüşe tutuşurlar. Boynuzlarını birbirilerine geçirir ve hangisinin daha avantajlı konuma geçeceğini görmek için onları sağa sola döndürüp birbirilerini iterler. Erkek sığınlar ayrıca bazen birbirilerini böğürlerinden veya butlarından boynuzlayarak ölümcül yaralara ya da karşılarındakinin yırtıcılara yahut doğa koşullarına yenik düşmesine neden olabilir. Bu tarz düelloların nispeten nadir olmasının sebebi de budur, çünkü çok fazla şeye mâl olabilirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Geyikgiller Neden Boynuzlarını Dökerler?

Sonbahardaki üreme mevsimi, ya da başka bir deyişle "kızgınlık" geçtiğinde geyikgiller erkeklerinin artık boynuzlarına ihtiyacı yoktur. Aslına bakılırsa başlarındaki bu ihtişamlı süsler omuzlarında birer yük olmaya başlar.

Yaban hayatı sorumluları ve biyologlar her yıl, yanlışlıkla boynuzlarını birbirine kenetlemiş erkek geyikgillere dair ihbarlar alıyorlar. Bu duruma düşmüş olan erkekler aldıkları yaralar, açlık ya da yırtıcıların saldırması sonucu genellikle hayatlarını kaybediyor.

Bütün bunların yanı sıra boynuzlar geyikgiller için, özellikle de insanlara yakın yerlerde yaşayanlar geyikler için kendi başlarına bile bir tehdit olabilir: Geyikler, sığınlar ve Kanada geyikleri sıkça dallara, çitlere, çöplere ve hatta Noel süslerine takılmış halde bulunurlar!

Boynuzuna Noel süsleri takılmış bir geyik.
Boynuzuna Noel süsleri takılmış bir geyik.
X

Geyikgiller için iyi haber ise başlarındaki o ihtişamlı süslerin tek kullanımlık olmasıdır. Günler kısaldıkça geyikgil erkeklerinin vücutları eskisi kadar testosteron üretmemeye başlar ve bunun sonucunda her boynuzun tabanında, pediselde (İng: "pedicle"), demineralizasyon baş gösterir. Magee, bu süreçten şöyle bahsediyor:

Ve böylece pediselin kavrama kabiliyeti yavaş yavaş yok olur ve geyiklerin zıplayıp tekrar yere inmeleri, kafalarını sallamaları ya da bir başka erkekle kavgaya tutuşmaları bile onları yerinden söküp atabilir. Sonraki yıl ise tüm bu süreç yeniden başlar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/06/2024 17:34:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17977

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kontrolü
Korku
Devir
Bilim Felsefesi
Charles Darwin
Mitler
Biyolojik Antropoloji
Vaka
Doku
Komplo Teorisi
Hekim
Doğa Yasası
Kurbağa
Önyargı
Gaz
Patlama
Mantık
Yer
Biyoteknoloji
Nanoteknoloji
Hayvanlar Alemi
Temel
Tekillik
Uzaylı
Kalori
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Bittel, et al. Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler?. (27 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17977
Bittel, J., Güler, İ. E., Alparslan, E. (2024, June 27). Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler?. Evrim Ağacı. Retrieved June 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17977
J. Bittel, et al. “Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by İlyas Efe Güler, Evrim Ağacı, 27 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17977.
Bittel, Jason. Güler, İlyas Efe. Alparslan, Eda. “Geyikler ve Sığınlar Neden Boynuzlarını Dökerler?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by İlyas Efe Güler. Evrim Ağacı, June 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/17977.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close