Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız!

Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız! Gordon Love
Durham University
2 dakika
7,214
  • Çeviri
Tüm Reklamları Kapat

Görüş, hayvanlar aleminde çok önemli bir etken. Görmek, hayvanların avcılardan kaçmasına, avlarını yakalamasına yardımcı olur; görüş, onların yemek bulmada kullandıkları yegane duyudur. California Berkeley ve Durham Üniversitesinden bir grup araştırmacı, hayvanları göz bebeklerinin tiplerine göre sınıflandırarak onların av veya avcı olduklarını söylemeye çalıştı. Başarılı oldular da! 

Birazdan bahsedeceğimiz araştırmayı yapmadan önce de bilim insanları bazı hayvanların yarık şeklinde göz bebeklerine sahip olduğunu biliyordu. Söylenene göre, bu tarz gözler gündüz de gece de daha iyi bir görüş sağlıyor. Ancak neden bazı hayvanların göz bebeklerinin yatay bazılarının dikey olduğu bir gizemdi.

Ekip, iki farklı göz bebeğinin nasıl bir görüş sağladığını görmek için bir bilgisayar programından yararlandı. Sonuç şöyle: Göz bebeği yatay olduğunda göze, gözün sağından ve solundan daha fazla ışık giriyor; altından ve üstünden daha az ışık giriyor. Bu görüş, otçul hayvanlara, avcıları çok uzaktan fark etme imkanı sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bu hayvanlar kafalarını eğdiklerinde göz bebekleri yere dik olmak yerine paralel olarak kalıyor, yani çevreyi görmeye devam ediyorlar. Berkeley'den optometri profesörü ve araştırmada görev alanlardan birisi olan Martin Banks şunları söylüyor: 

Görüşe ihtiyaç duyulmasının ana sebebi yaklaşan avcıyı fark etme gereğidir, bu yüzden de avcılar kör noktalarını minimize etme gereği duymaktadırlar.

 Düşey göz bebeklerinde ise durum avcılar lehine. Bu tip göz bebekleri avcılara, avları ne kadar uzakta da olsa hedeflerine konsantre olma imkanı sağlıyor. Ancak bu durum yere yakın türlerde geçerli. Kaplan ve aslan gibi büyük yapılı türlerde bunu gözlemlemek mümkün değil, onlar yuvarlak göz bebeklerine sahip. Çünkü bu hayvanlar zaten yerden daha yüksekteler ve çevrelerine hakimler.

Araştırmacılar bu genel kuralın dışına çıkabilecek türlerin olduğunu belirtirken, çalışmalarının gözün evrimsel sürecine ışık tutabileceğini düşünüyor. Bu araştırma için ekip kara canlıları üzerinde yoğunlaştı. Sonraki hedefleri bu araştırmayı su ve hava canlılarında uygulamak. Durham Üniversitesi'nden fizik profesörü Gordon Love şunları söylüyor:

Gözün ve görüşün ne kadar etkili olduğunu öğreniyoruz. Bu gözün nasıl işlediği sorsunu tamamlamamıza yardımcı olacak yapboz parçalarından sadece biri.


Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 19:05:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3836

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Maldarelli, et al. Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız!. (14 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3836
Maldarelli, C., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2015, August 14). Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3836
C. Maldarelli, et al. “Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 14 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3836.
Maldarelli, Claire. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yatay Göz Bebeğine mi Sahipsiniz? Muhtemelen Avsınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, August 14, 2015. https://evrimagaci.org/s/3836.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close