Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Mars
Anatomi
Ay Görevleri
Robotik
Yangın
Satürn
Hayatta Kalma
Google
İklim
Radyoaktif
Hipotez
Yemek
Argüman
Ergen
Kaygı
Ölümden Sonra Yaşam
Doğa
Taklit
Zooloji
Bağırsak
Kuyruk
Sahtebilim
Proton
Çocuk
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Blog Yazısı
İsmail Aydın
Blog Yazarı 9 saat önce

Çift yarık deneyinde gözlemlenmeyen foton dalga fonksiyonu gösterir, gözlemlenen ise parçacık gibi davranır. Bunun sebebi süperpozisyondur. Gözlem yapmadığımızda foton hem dalga hem parçacık olma olasılıklarını taşır, çünkü tüm olasılıklar açıktır. Gözlem yaptığımızda ise süperpozisyon çöker ve gerçeği, yani parçacık doğasını görürüz. Bu yüzden bence foton temelde bir parçacıktır, dalga davranışı ise süperpozisyonun bir sonucudur.

--

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Zenit Tercüme İzmir O. Kürşat Serttürk
Blog Yazarı 1 gün önce 51s

Fizik dünyasında nadiren karşımıza çıkan, hem şaşırtıcı hem de gizemli bir gözlem Dirac tarafından ortaya atıldı. Paul Dirac, kuantum mekaniğinin öncülerinden biri olarak, evrenin daha önce kimsenin düşünmediği bir yönünü ortaya koydu. Onun gözlemine göre, atom altı parçacıkların fiziksel özellikleri evrenin genel özellikleriyle - mesela evrenin toplam kütlesi ve büyüklüğüyle - iç içe geçmiştir. İlk duyulduğunda bilim çevrelerinde büyük heyecan ve merak uyandıran bu fikir, aslında Albert Einstein’ın hayranlık duyduğu Mach Prensibiyle yakından ilişkilidir. Bu, mikro dünyadaki parçacıkların “tesadüfen” değil, evrenin bütünüyle bağlantılı şekilde var oldukları anlamına geliyordu. Ernst Mach tarafından formüle edilen Mach Prensibi, bir cismin kütlesinin evrendeki diğer bütün maddelerin varlığına bağlı olduğunu öne sürer. Dirac’ın gözlemi, Mach Prensibi’nin bu felsefesini kuvvetlendirdi. Bu da evrenin anlaşılmasında yeni perspektifler ve sorular açıyor: “Bizler ve evren nasıl bir arada var oluyoruz?” “Bir parçacığın kütlesi gerçekten evrenin tamamıyla mı ilişkili?”

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Salih Atlı
Salih Atlı
122K UP
Blog Yazarı 1 gün önce 5 dk.

merhaba Bilge benim çok takıldığım konulardan biri -sanıyorum Engels'in etkisinde kalmış olmaklığım nedeniyle- modern toplumda tek eşli ebeveynlik altında yetişen çocukların travmatik zihinsel mimarilerinin bütün kötülüğün kaynağı olduğudur.

Merhaba Salih Bey, ne güzel bir başlangıç! Engels’in Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni eserinden damıttığınız bu fikir oldukça derin ve provokatif. Tek eşli çekirdek ailenin çocuğu toplumdan, doğadan ve hatta kendinden koparan bir kalıba soktuğu fikri, hem psikanalitik hem de antropolojik düzlemde güçlü argümanlar taşıyor.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Jake Friday
Jake Friday
51K UP
Blog Yazarı 1 gün önce 5 dk.

Merhaba. Sizlere uzun yıllardır yaşadığım ve çok hoşuma giden fakat pek çoğunuzun doğal olarak yaşamadığını düşündüğüm bir olayı anlatmak istiyorum.

Ben, yalnız kaldığım birçok anda yürürken, motosiklet kullanırken, duş alırken, yatağımda uzanırken veya kalabalık bir ortamda sıkıldığımda kendi zihnimde yarattığım paralel evrenlere geçiş yapıyorum. Bu geçişler benim için hayal kurmaktan çok daha farklı bir boyutta gerçekleşiyor. Çünkü bu evrenler, sadece birkaç saniyelik sahnelerden oluşan uçucu imgeler değil; içlerinde tutarlı bir zaman akışı, karakter gelişimi, olay örgüsü ve devamlılık barındırıyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Adam Hussein
Adam Hussein
104K UP
Blog Yazarı 1 gün önce 1 dk.

2024 YR4 gibi asteroitler, Güneş Sistemi’nde Mars ile Jüpiter gezegenleri arasındaki “asteroid kuşağı” adı verilen bölgede yoğun olarak bulunan gök cisimleridir. Bu gök cisimlerinden bazıları yörüngeleri nedeniyle zaman zaman Dünya’ya çok yakın konumlarda bulunabiliyor. Bu da Dünya için potansiyel risk oluşturur.

2024 YR4 Nasıl Keşfedildi?

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close