Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nusret Kağan Bilen
Üye 14 Ocak 2024 4 Cevap
7

Yörüngeler nasıl oluşur?

Güneş sistemimiz gibi gezegenli sistemler veya yıldız sistemleri gibi -benim bilmediğim başka yörünge sistemleri de varsa o da dahil- yörüngeler nasıl oluşur? Neden olur ve mantığı nedir?
1,446 görüntülenme
Yörüngeler nasıl oluşur?
Yörüngeler nasıl oluşur?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Miryusif Majidov
Bilgisayar mühendisliğinde eğitim alıyorum 14 Ocak 2024

Yörüngeler, çekim kuvveti ve cismin hareketine bağlı olarak oluşan bir tür yol veya patikadır. Temel olarak, bir cismin bir diğer cismin etrafında döndüğü yolu ifade eder. İşte yörüngelerin oluşumunu etkileyen temel faktörler:

Çekim Kuvveti (Gravitasyon): Newton'un evrensel çekim yasası, iki kütle arasındaki çekim kuvvetini tanımlar. İki cisim arasındaki çekim kuvveti, kütleleri arttıkça ve aralarındaki mesafe azaldıkça artar. Bu çekim kuvveti, bir cismin diğerini çekmesine neden olur ve bu çekim kuvveti, cisimlerin birbirine çekilmesi sonucu ortaya çıkan yörüngelerin temelidir.

İlk Hız (Bağlantılı Hareket): Bir cismin yörüngesine girebilmesi için başlangıçta belirli bir hızda hareket etmesi gerekir. Eğer bir cisim belirli bir hızdan daha düşük bir hızda hareket ediyorsa, çekim kuvveti onu çekip diğer cisme doğru çekecek ve bu cisim de yörüngeye girecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Dönme ve Dönmeme: Cisimler genellikle yörüngelerinde dönerler. Eğer bir cisim yeterli hızda dönerse, çekim kuvveti onu bir çember veya elips gibi bir yörünge boyunca sürükler. Ancak eğer cisim yeterli hızda dönmüyorsa, düşük bir yörüngede dolanabilir veya çekim kuvveti tarafından yakalanabilir.

Çeşitli Faktörlerin Etkisi: Yörüngeleri etkileyen diğer faktörler arasında atmosfer, diğer cisimlerle etkileşimler, radyasyon baskısı ve daha pek çok faktör yer alır. Örneğin, bir gezegenin atmosferi, bir uydunun yörüngesini zaman içinde değiştirebilir.

Güneş sistemi örneğinde, Güneş çekim kuvveti, gezegenleri ve diğer gökcisimlerini yörüngelerinde tutar. Güneş'e daha yakın olan gezegenler, daha yüksek çekim kuvveti ve daha kısa yörüngelerle dönerken, uzak gezegenler daha uzak yörüngelerde döner.

Bu temel prensipler, sadece Güneş sistemimizde değil, aynı zamanda diğer yıldızlar etrafında dönen gezegenler veya diğer yıldız sistemleri gibi benzer sistemlerde de geçerlidir. Çekim kuvveti, hareket ve hız, yörüngelerin oluşumunu belirleyen temel etkenlerdir.

Kaynaklar

  1. D. L. Moché. (2014). Astronomy. ISBN: 9781684429509.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 14 Ocak 2024

Yörünge nesnelerin birbirine uyguladığı kütle çekim sonucu oluşmaktadır. Yörüngeler doğrusal gibi görünsede aslında sürekli süregelen bir yapıları vardır. Kacabaca yörüngeler büyük kütleli cisimlerin daha az kütleli cisimleri kendilerine çekmesi sonucu oluşur.

Ay, Dünya'nın yörüngesindedir, ancak ikisi birlikte Güneş'in yörüngesindedir. Güneş sistemimizde bütün olarak yörüngelerini korumak suretiyle, saniyede 20 km hızla Vega Yıldızına doğru ilerlemektedir. Yani Güneş sistemimizde gerçekleşen yüzlerce hatta belki de binlerce yörünge bir bütün olarak Vega yörüngesinde ilerlemektedir.

Tabiki yörüngeler Vega Yıldızına doğruda bitmemektedir. Muhtemel şekilde Vega yıldızıda kendisinden daha büyük bir kütleye doğru yörüngesel bir hareket ile ilerlemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Osman Çakmak. Güneş Sistemi Nereye Gidiyor?. Alındığı Tarih: 14 Ocak 2024. Alındığı Yer: Zafer Dergisi | Arşiv Bağlantısı
  2. ?. (2024). Güneş, Dünya Ve Ay’in Birbirine Göre Hareketleri. TUA. | Arşiv Bağlantısı
  3. Doç. Dr. Selçuk Topal. (2022). Neden Uydular Dünya’nın Etrafında Farklı Yörüngelerde Görev Yapıyor?. Tubitak. | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolgahan Köylü
İlgi alanlarımdan bir tanesidir. 14 Ocak 2024
Gök makaniğinde yörünge veya yörünge hareketi, bir gezegenin yıldız etrafındaki veya bir doğal uydunun başka bir gezegen etrafındaki kavisli yola yörünge veya yörünge hareketi Başka bir deyişle bir nesnenin kütle çekimi ile başka bir nesne etrafında izlediği bükülmüş yola yörünge veya yörünge hareketi denir.

YÖRÜNGE DÖNEMİ

Ortalama Güneş yılı cinsinden yoldaş bileşenin baş bileşenin etrafında tam bir dolanın yapması için gereken süredir.

[1]YÖRÜNGE TİPLERİ

Dışmerkezliğe bağlı yörünge

  • Dairesel yörünge:Dışmerkezliğe 0 olan ve yol olarak bir daireyi takip eden yörüngelerdir.
  • Eliptik yörünge:Dışmerkezliği 0 ila 1 arsında olan ve yol olarak bir elips takip eden yörüngelerdir.
  • Parabolik yörüngeler:Dış merkezliği 1 olan yörüngelerdir.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. M. Arda. Yörünge Mekaniği. Alındığı Tarih: 14 Ocak 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eabord Thawne
öğrenciyim 15 Ocak 2024

Gök mekaniğinde yörünge veya yörünge hareketi, bir gezegenin yıldız etrafındaki veya bir doğal uydunun gezegen etrafındaki veya bir gezegen, doğal uydu, asteroit veya lagrange noktası gibi uzaydaki bir nesne veya konum etrafındaki yapay uydunun izlediği kavisli bir yoldur.Yörünge, düzenli olarak tekrar eden bir yolu tanımlamakla birlikte, tekrar etmeyen bir yolu da ifade edebilir. Gezegenler ve uydular Kepler'in gezegensel hareket yasalarında tanımlandığı gibi, kütle merkezi elips biçiminde izledikleri yolun odak noktasında olacak şekilde yaklaşık olarak eliptik yörüngeleri takip ederler.[1]

Çoğu durum için yörünge hareketi, kütleçekimini ters-kare yasasına uyan bir kuvvet olarak açıklayan Newton mekaniği tarafından yeterince tahmin edilebilir. Bununla birlikte, Albert Einstein'ın kütleçekimini uzay zamanın bükülmesi olarak açıkladığı ve yörüngelerin jeodezikleri takip ettiği genel görelilik teorisi, yörünge hareketinin tam mekaniğinin daha doğru bir şekilde hesaplanmasını ve anlaşılmasını sağlar.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kristen Erickson. What Is A Barycenter? | Nasa Space Place – Nasa Science. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: spaceplace.nasa | Arşiv Bağlantısı
  2. Meg Matthias. Orbit | Astronomy, Physics & Mathematics. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Kristen Erickson. What Is A Barycenter? | Nasa Space Place – Nasa Science. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: spaceplace.nasa | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close