Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hayri Öztürk
Üye 22 Aralık 1 Cevap
3

Yeni nesilde kullanılan bilgisayar veya telefon bataryalarını şarj ederken hızlı şarj aletleri kullandığımızda batarya ömrünü kısaltmış oluyor muyuz?

254 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Göl
Ali Göl
124K UP
Software Engineer at Microsoft 8 Mart

Oncelikle sunu belirtmekte fayda var:

Hizli ya da yavas sarj edin farketmez. Yaptiginiz her sarj bataryanizin omrunden gidecektir. Buna bataryalarda "cycle" adi verilir. Bazi bataryalar 20,000 cycle'dir bazilar 30,000. Bu cycle tamamlaninca da batarya tamamen olmez, sadece artik performansi kabul edilebilir seviyenin altina duser. Burdaki kabul edilebilirlik seviyesi batarya turune ve bataryanin kullanilacagi sisteme gore degisiklik gosterir.

Simdi gelelim senin soruna. Bataryalar sarj olurken genelde sabit bir voltajla sarj olur. Bu bir cok telefon bataryasi icin minimum 5volt'tur(bazilari 12volt'u da destekler). Siz 5 volt'ta 1 amper destekleyen bir kaynak saglarsaniz bataryaniz saatte 5 watt guc ile sarj olur. 2 amper destekleyen bir cihazla sarj ederseniz 10 watt ile sarj etmis olursunuz. Burda bilinmesi gereken bataryalarin nominal sarj olabilecegi bir akim degeri vardir. Mesela 1 ile 3 amper arasinda 5volt ile sarj edebilirsiniz. Optimal deger'in fabrika tarafindan 2 amper olarak belirlendigini varsayarsak 1 amper 2 amper arasinda sarj etmek arasinda fark yoktur ya da goz ardi edebilecegimiz kadar bir fark vardir. Ancak ayni batarya 3 amper'i de hizli sarj destegi olarak kabul eder. Burda bilinmesi gereken batarya'yi saatte 15 watt'tan(3 amper) daha fazla bir gucle sarj ederseniz cok buyuk ihtimalle bataryaniz zarar gorecektir. 3 Amper ile zarar gormeyecek ancak tabiki bataryanin omru kisalacaktir. Burda bir denge soz konusudur. Daha yavas sarj etmek belli bir noktaya kadar bataryanizin omrunu korumaniza yardimci olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kisa cevap: Devamli hizli sarj'da kullanmak uzun vadede omru kisaltabilir, bu bataryaya zarar vermek degildir, omru 15,000 cycle ise 13,000 cycle'a dusebilir. Ancak ne kadar yavas sarj edersem o kadar iyi olur dusuncesi de dogru degildir. Verdigim ornekte 1 amper ile 2 amper arasinda sarj etmek arasinda bir fark yoktur.

NOT: Yukaridaki senaryoda verilen degerler ornek olarak verilmistir. Sabit 5 volt dedim ancak 6volt ile de sarj edilebilir(yine bataryanin omrunu kisaltir ya da uzun vadede zarar verebilir), 3 amper dedim ancak 5 amper'de olabilir. Bu bataryadan bataryaya degisiklik gosterir. Tamamen mantigini anlatmak amacli yazdigim bir senaryo.

NOT2: Verdigim senaryo bataryayi direkt sarj kaynagindan sarj etmekle alakali. Bir cok cihazda(telefon, tablet, bilgisayar) bataryalardaki bu overcharge ve overdischarge dedigimiz durumlardan korunmak icin veya yuksek akim'dan korunmak icin BMS dedigimiz kontrolcu kartlar bulunur. Bunlar bir noktaya kadar fazla verilen voltaji veya akim'i batarya icin en optimal seviyede tutmaya calisirlar. Tabiki onlarin da sinirlari vardir ve o sinirlarin disina cikarsaniz BMS bozulur ve degistirmeniz gerekir. Burdaki amac bataryaya zarar vermeden daha ucuz bir parca olan BMS'i degistirerek daha buyuk bir hasari onlemektir.

Kolay Gelsin :))

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close