Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden bu hayatı yaşamalıyım, neden intihar etmemeliyim?

9,557 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
9 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

yaşamak güzel şey çünkü.

aşık olmak güzel şey, eski dostlarınla barda buluşup sarhoş olmak güzel şey, gecenin bir vakti balkona çıkıp Orhan Veli Kanık'ın şiirlerini okumak güzel şey, kulaklığı takıp Duman dinlemek güzel şey. sanatla, sporla, bilimle, felsefeyle uğraşmak güzel şey. çok çalışıp başarı kazanmak, başka insanları tanımak, yeni bir yemek denemek, kitap okumak üzerinden yeni düşünceler edinmek güzel şey.

hayat gridir, hiç kimsenin hayatı bembeyaz yada simsiyah değildir. ayrıca çok zordur ve adaletsizdir de. ama buna rağmen hayat güzeldir. tamam Türkiye'de yaşıyoruz, burda ekonomik sıkıntılarımız var, bazı şeyler istediğimiz gibi gitmiyor, bazen istediklerimizi yapamıyoruz, bundan herkes kötü etkileniyor. ama bütün sorunlarının gelip geçici olduğunu hatırlatırım. her zaman mutsuz yada mutlu olamaz bir insan her şey dengededir. mutsuz olduğun kadar mutlu olacaksın, sevildiğin kadar sevileceksin.

Tüm Reklamları Kapat

intihar etmek çözüm değil her şeye elveda demektir. öldükten sonra da ne olacağı da muamma. en doğrusu sorunların çözümü için daha çok çalışmak ve olabildiğince vakti doğru kullanmak, keyifli vakit geçirmek. herkes bir gün ölecek, yaşamak bu doğumla ölüm arasında ne yaptığımızdır. yani sana yaşamak için sebep veremem bu sebepleri sen yaratmalısın.

1,021 görüntülenme
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi
Orijinal Soru: Neden intihar etmemeliyiz?

Bu felsefi bir konu. Size net ve doğruluğundan emin olacağımız bir cevap vermek zor. Versek de bu cevapların sizin için bir cevap teşkil edeceğime emin olmak olanaksız. Yoruma açık ve değişken bir soru bu.

Ama basitçe "zaten öleceğiz, neden intihar edelim ki?" demek bile yeterli olabilir. Ölmek için acelemiz ne? Bizi bekleyen güzel ne var ki ölümde, bir an önce ölmek isteyelim?

Dünyaya kendi tercihimiz dışında, ebeveynlerimizin evrimsel üreme içgüdüleri ve istekleri ile gelmişiz. Bu hayli ucuz bir varoluş biçimi ama bizi var eden şey bu değil aslında. Algılarımız, duygularımız, becerilerimiz, yeteneklerimiz, kişiliğimiz. Bunlar sayesinde Dünyadaki çok güzel, çok mutlu edici sayısız şeyi deneyimleme olanağına sahibiz. Bunları deneyimleyip, yaşayıp, bunlara katılar yapıp makul bir süre hayatta kalıp ölmek daha iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca varlığımızı mümkün kılan ve bize fark ettiren şeylerden biri de güç ve mücadele. Rush filminde enfes bir replik var: "Ölüme ne kadar yakın olursan, yaşadığını o kadar fazla hissedersin" Bu mücadele, direnme, zorlanma hissi hayatın gücünü ve varlığını hissetmemize yardımcı olan bir şey. O nedenle bizi hayattan koparan, hayattan uzaklaştıran etkilerle mücadele etmek de bir varoluş biçimi. İster felsefi, ister maddi mücadele. O nedenle mücadele etmek hayatın zaten kendisi. Bunu bırakmak, fiziken hayatta olsak da manevi olarak bir anlamda ölümle eşdeğer. Buna göre de "neden intihar etmemeliyiz?" sorusu bile mücadelenin var olduğunun göstergesi.

Özetle... Tek bir hayatımız var ve çok da uzun sürmeyecek. Onu daha da kısaltmamak için bence yeterince nedenimiz var.

288 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Belgiş
Mehmet Belgiş
1,654 UP
Öğrenciyim
Orijinal Soru: Neden intihar etmemeliyiz?

Korkmamak. İntihar edenleri korkak tarif ediyorum. Çünkü hayatın zorluğundan korkup kaçıyorlar. Hayat zor olabilir bu gayet normal bir durum. Bu yolda önemli olan nasıl tepki vereceğindir. İntihar düşünülmeyecek bi tepki olmalı. Geride kalan o kadar insanı düşününce bu böyle. Bencil olmamalı insan. Hayatın zorluğuna, pisliğine karşı direnmeliyiz. Dünyayı daha güzel bir hâle getirmenin bir yolu olmalı. İntihar edip kaçmak bizim için yol olmamalı. Çünkü dünya düzeni bu şekilde düzelmez. Birinin zorluğuna karşı hep beraber tepki gösterip iyileştirmek lazım. Dünya güzelleşsin. Hep beraber başarmalıyız bunu. İnanıyorum.

210 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dicle Ata
Dicle Ata
1,797 UP
Öğrenmeye kendinden başla
Orijinal Soru: Neden intihar etmemeliyiz?

İnsanda doğal olarak merak etme gibi bir dürtüsü vardır ölüm ve öteside meraktan bizi çıldırtan bir konudur insan kendini mutsuz çağresiz yada tam tersi huzurlu ve coşkulu hisederken bunu ölümele bagdaştıra biliyor kişi çok negatif duygular barındırsa kendisini bu belirsiz boşluğa atarsa nihayi huzura erişeceğine inanıyor ve Fiziksel ve zihinsel sorunların çözülücegine inanır.pozitif duygularda ise ölümü güzel bir son yada başlangıç yeni ve ilginç bir deneyim olarak adlandırılır elbete bu iki düşüncede sağlıksız intihar bilinçli bir şekilde kendi sonunu hazrlaması ve bunu deneimlemesi kişiyi cezbeder ve kişide hali hazırda bulunan merak duygusu uyanır ve kişi bu evrendeki hayatına son verir ama bu asla doğru değil nasıl doğal yola doğduysak öylede ölmeliyiz ve ayrca müslüman bir insan bunun ne derece yanlış ve Allah ın kesinlikle haram etiği bir davranış olduğunu Kuran'da söyleimştir (kendini tükenmiş hissediyorsan aynada kendine bak sen milyarda bir sin teksin bunu ne kadar değerli olduğunu düşünüyormusun intihaı merak et ama asla uygulama ✋)

176 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Müşfik Turgut
Bazen intihar en geçerli çözüm gibi görünür

Kendi deneyimimi anlatayım: Hep bir merak vardı. Ne olacak? Dünya gün geçtikçe nasıl bir yere dönüşecek? diye merak ederken, yarım yüzyıl geçti. Bir de "var olmak ve bir bilince sahip olup bir şeyler hissedebilmek" mucizesi vardı... Gerçekten çok sıradışı bir şey... Fakat günün sonunda ikinci bir mucize olma olasılığı sıfıra yakındı. Dükkanı, yani bilinci kapatıp, tam bir tekilliğe, (hiçlik yerine böyle tarif edebildiğim bir şeye) dönmek kaçınılmaz ve, en azından benim için genelde istenebilir bir şey olma halini de korur gibiydi. Sanki evrenin beni bilinç sahibi etmesi biraz gücüme gitmişti, çünkü zamanla bedeli ağır geliyor gibiydi...

160 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close