Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Adnan Tarakçı
Üye 21 Ocak 2024 1 Cevap
5

Windows 1.0 gibi Seksenlerden Kalma bilgisayarlar neden çok farklı anlamalar içeren karakterlerle sorunu açıklıyor?

Mesala orada kalp var bilgisayarın karşılacağı sorunun kalple ne alakası var bu nu teknolojik bir şeklide detaylıca açıklayabilir misiniz?
227 görüntülenme
Windows 1.0 gibi Seksenlerden Kalma bilgisayarlar neden çok farklı anlamalar içeren karakterlerle sorunu açıklıyor?
Windows 1.0 gibi Seksenlerden Kalma bilgisayarlar neden çok farklı anlamalar içeren karakterlerle sorunu açıklıyor?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hamza Coşkun
Hamza Coşkun
2,445 UP
Yazılımcıyım 23 Ocak 2024

Karşılaştığınız hatayı daha önce görmedim bir bilgim yok. Ancak kastettiğinizi anladım.

Sorunuzun kısa cevabı şu, bu karakterler oraya o şekilde yazılmadılar. Sadece yanlış yorumlandılar.

Meraklısı olduğunuz için biraz teknik konuşmamda sakınca yoktur sanırım.

Tüm Reklamları Kapat

Bildiğiniz üzere bilgisayar 1 ve 0'lar ile çalışır ve sorunuzun cevabı burada yatıyor.

Bilgisayar mühendisleri işlemciye belirli komutlar vermek, bellekteki bilgileri etkili şekilde depolamak ve kullanmak için teknikler kullanır.

Siz herhangi bir yere yazı yazdığınızda aslında arka tarafta belleğe ardışık olarak sayılar girer. Bu sayılar ikilik sistemde girilir yani 1 ve 0'lar kullanılır. Her sayı bir karaktere denk gelir. Örneğin ASCII tabloya bakabiliriz.

ascii tablo
ascii tablo

65 sayısı büyük A harfine denk geliyor. 65 bir sayı olduğu için ikilik sistemde yazmamız son derece basit. Bu sayede bilgisayar bunu belleğe, işlemciye ve diske taşıyabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu sayıları harflerle eşleştirme işine biz character encoding diyoruz. Ancak yalnızca bir encoding türü yok. Eğer bir şekilde diskteki bilgiyi yanlış encoding ile okumaya kalkarsanız bitlerinizin kurallarında ve karakter tablonuzda uyuşmazlık çıkacaktır. Sonuç olarak bitleriniz yanlış yorumlanacaktır. Siz oraya X encoding türünde "elma" yazdıysanız Y enconding türünde okurken "asdadsada" okuyabilirsiniz.

Tabi hepsi ASCII kadar basit değiller daha kompleks kurallar da var. Başka örnekler daha vereyim. Meşhur enconding türlerinden birisi UTF-8'dir.

utf-8 kuralları
utf-8 kuralları

Bu encoding'e göre eğer okunan bir byte 0 ile başlarsa o zaman sonraki 7 bit okunur ve denk geldiği sayı tablodan bulunur.

Eğer okunan byte iki adet 1 ve 0 (110) ile başlıyorsa o zaman sonraki byte'ı da okur ve toplamda 2 byte uzunluğunda (yani ASCII tablodaki sayılardan daha uzun) bir sayı okumuş olur. Bu şekilde 4 byte'a kadar çıkabilir.

Daha çok byte, daha uzun sayı menzili demek. Bu da daha fazla karakteri temsil edebilmek demek.

İşte olay bundan ibaret. Bu yazılar oraya o şekilde yazılmadılar. Diskteki bilgiler aynı. Sorun, onu yorumlayan kısımda.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Ascii-Compatible Variable-Width Encoding Of Unicode, Using One To Four Bytes. (22 Kasım 2001). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close