Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gizem Melek
Gizem Melek
103K UP
Üye 17 saat önce 1 Cevap
2

Vücudumuzda doğal ağrı kesici hormonlar varken neden bir yerimiz ağrıyorken oradaki ağrıyı gidemiyor?

  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
61K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 9 saat önce

Neden Vücudumuz Doğal Ağrı Kesicileri Her Zaman Kullanmaz?

Ağrı, canlılar için hayati bir uyarıdır. Tedavi imkânının olmadığı dönemlerde ağrı, hayatta kalma şansını artıran bir işaretti. Günümüzde ise tıbbi çözümler olsa da ağrı, hâlâ sorunları fark etmemizi sağlar.

Vücudumuzda doğal ağrı kesiciler bulunur:

Tüm Reklamları Kapat

Endorfin: En güçlü doğal ağrı kesici.[1]

Enkefalin: Omurilikte etkili, kısa süreli versiyon.[2]

Serotonin: Ruh haliyle ilişkili, ağrı eşiğini etkiler.[3]

Oksitosin: Sevgi-güven hissiyle ağrıyı azaltır.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Dopamin: Ağrıya verilen duygusal tepkiyi düzenler.[5]

Ancak bu maddeler her zaman devreye girmez. Örneğin bir diş ağrısı, tedavi gerektiren ciddi bir durumun sinyalidir. Eğer doğal hormonlar bu ağrıyı tamamen bastırsa, kişi tedavi ihtiyacını fark etmeyebilir. Bu da durumun kötüleşmesine yol açar.

Bazı özel durumlarda (örneğin kaza, ciddi yaralanma) adrenalin artışı, endorfin salgısını artırır. Bu sayede kişi, olay anında ağrıyı hissetmeden hareket edebilir. Ancak bu etki geçici olur. Sonrasında ağrının hissedilmesi, vücudun iyileşme ve korunma süreci için önemlidir. Ayrıca ağrı kesicinin sürekliliği vücudun buna bir direnç meydana getirmesine sebep olabilir. Bundan dolayı bağımlılık gibi durumlara sebep olur.[6]

Sonuç olarak; doğal ağrı kesiciler vardır, ama hayatta kalmak için ağrıya da ihtiyaç vardır. Etki yoksa tepki oluşmaz, tepki yoksa hayatta kalma riske girer.

Kaynaklar

  1. memorial. Attention Required! | Cloudflare. Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Altunyay. Enkefalinler Nedir, Fonksiyonları Ve İlişkili Olan Hastalıklar Nelerdir? » Bilgiustam. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
  3. A. W. V. T. Y. Kurulu. Mutluluk Hormonu. (1 Ocak 0001). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Acıbadem Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
  4. Memorial. Attention Required! | Cloudflare. Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
  5. B. S. S. Robertson. Role Of Dopamine In Pain. (22 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: News-Medical | Arşiv Bağlantısı
  6. Medicalpark. Attention Required! | Cloudflare. Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Medicalpark | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close