Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uğur Ramazan Çatalkaya
Üye 21 Mayıs 2022 2 Cevap
2

Uzun yıllar boyunca izole edilmiş ırklar var mıdır günümüzde?

595 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Hekimim. Genetik mesleki alanım ve tarihle beraber ilgi alanım. 15 Kasım 2022

İzole edilmiş demeyelim. Çünkü eski tarihte ortaçağ sonrası gelişen başkaları üzerinde tahakküm kuran Avrupa sömürgeciliği gibi bir durumda söz konusu değil. Veya insanlarda köpek değil yapay seleksiyona tabi tutulan.

İzole olmuş diyelim. Elbette var. Hem de dolu. Bunun nedeni de önce fiziki coğrafyadır. Sonra beşeri coğrafyadır.

Mesela M+S y-DNAları sadece Papua Yeni Ginelilerde gözükür. Başka hiç bir toplulukta gözükmez.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela şimdi sayacağım Orta ve Güney Amerika halkları % 100'e yakın oranlarda Amerindian içerir. (MDLP k23b modellemesine göre)

Karitiana, Surui, Wichi, Ticuna, Guarani, Chane, Wayuu, Cabecar, Kaqchikel, Huichol ....

Mesela Ami_Taiwan, Ami_Coriell, Igorot halkları % 100'e yakın Austronesian dan ibarettir. (MDLP k23b modellemesine göre)

Başka da varda örnekler yeter diye yazmıyorum.

Bunlar coğrafi izolasyon. Birde beşeri izolasyon var. Mesela I y-DNA ezelden beridir (M.Ö. 40.000) Avrupadadır. Sadece Avrupadadır. Ben haritaladım. Yüzlerce antik örneği. Çok enteresan. Doğu Avrupa'nın doğusuna geçmiyor. Oysa fiziki bir engel yok. Engel olan başka kökenden gelen, farklı bir topluluğun orada yaşıyor olması.

Kaynaklar

  1. y-DNA Ağacı. Ytree. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: y-DNA Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
Bilim meraklısı 21 Mayıs 2022

Bu tür izole kavimleri bir süre sonra gen havuzundaki sınırlamalardan dolayı akraba olarak kabul edebiliriz. Kaynakta belirttiğim çalışmaya göre akraba evliliği oranı yükseldikçe bebek ölüm hızı, ölüm hızı, hastalıklar da aynı oranda yükseliyor.[1] Bu çalışmaya göre böyle izole bir kavim varsa eğer zaten yaşamını sürdürmesi pek olası görünmüyor. Çalışma, dünyanın en iyi akademik dergilerinden biri olan Nature'da (Pediatrik Araştırmalar Bölümünde) yayınlanmış. Bu nedenle çalışmayı ciddiye almamız gerektiğini düşünüyorum.[1]

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Fareed, et al. (2017). Impact Of Consanguineous Marriages And Degrees Of Inbreeding On Fertility, Child Mortality, Secondary Sex Ratio, Selection Intensity, And Genetic Load: A Cross-Sectional Study From Northern India. Pediatric Research, sf: 18-26. doi: 10.1038/pr.2016.177. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close